Pages

Hammam Spa @ Bangsar

Bila ade anak ni
Especially yang breastfeed
Mmg sakit belakang bahu and leher tu normal yer
Sebab anak breastfeed tengah malam
Pastu ko pun ngantuk
Sambil bf tu leh tido lena dgn post ala model yer
Bila dah sakit sane sini memang la nak kne pergi spa or busuk2 pun g massage



Since mase tu budget ala2 tapi tak sedar diri
Aku pun feeling nak jadi orang ado2 jap
So pergi la spa kat hammam spa yg kat bangsar village
Tu pun review dari kawan aku kat situ sgt best
Aku pun teringin gak nak rasa kann
So pergi la seorang diri lepas habis meeting awal
Better buat appointment dulu yer
Kang takde slot kosong naya jer
Masa call tu dia tanya ape ke session yg korang nak
Selalu aku amik princess hammam berharga rm245 selama 1 jam 40 mnts plus minus
Sila datang awal at least 15mnts sebelum session bermula
Sebelum session start nak kena pilih dulu minyak untuk massage kalo termasuk dalam package
Ade dalam 4 or 5 jenis nak kne pilih and diorg akan explain jenis and function minyak

Lepas explain tu diorg akan bawak masuk ke area menunggu belah dalam
Suruh salin baju which is atas and bawah kena pakai as per provided yer
Lepas tu sementara nak tunggu morrocan lady datang melayan kita lepas dulu kat seats yg di provided jugak


Duduk la kat situ diam2 sampai yg serve kita mase mandi datang
Dia akan provide kita dengan bathrobe yer
Takde la lepas situ pakai 2 pieces je
Nanti morrocan lady akan datang and bawak kita ke bilik mandi
Pakej yg aku amik ni including hammam gommage and massage for 45 mnts
Hammam gommage ni pulak session untuk kita mandi and menyental badan



Atas ni pic bilik mandi dia branch publika
Tapi lebih kurang camni gak la dekat bangsar
bilik tu agak terkuap sikit since pakai air suam plus batu marble semua tu is suam yer
Semua batu bangku marble tu suam ala sauna
Mula2 morrocan lady tu akan jirus kita dengan air suam
Then diorang akan sapu garam color hitam which aku lupa ape namenya kat seluruh badan
Seluruh badan tu termasuk la yg tertutup 2 pieces itu
Sila pasrah tau
garam tu macam licin sikit bila dah sapu kat badan
lebih kurang macam sabun

lepas settle sapu garam satu badan
baring la kita kat bangku suam tu dalam err 10 or 20 mnts kot
tak pernah pulak aku cek
lepas habis masa jer diorg akan jirus lagi badan tu
Dua bawak pulak bilik yg lain tapi still dalam bilik mandi tu jugak untuk session sental daki
owhhh yeahhh!!!
Part ni paling aku suke
diorg akan pakai glove yg tajam macam sponge
and sental satu badan sampai daki yg hitam tu keluar
mase tu baru tau walopun hari2 kita sental masa shower still tak bersih
banyak gila daki wehhh
2 pieces tu akan diselak dah dibuka untuk memudahkan process

selesai jer menyental diorang akan tunjuk depan kita
glove yg dipakai tu terus digunting
Lepas tu terus g mandi sekali lagi
kali ni siap bersabun, shampoo and conditioner
shampoo dia wangiiii bau rose!
Masa mandi ni part paling pasrah sekali dalam hidup
sebab 2 pieces tu akan dibuka and tinggal la kita berfeeling awkwarddd ~
Nasib tak baik kalo ade customer lain yg same session dengan kita *nangesss!
Mase tu aku macam rase nak keluar lari dari bilik tu tapi gilo ke apo kan..hahaha
selesai hammam gommage session jer kita tgu jap kat luar bilik
sambil dihidang dengan mint tea and baklava
the baklava is to die for!!sedap woi!
Aku siap mintak tambah..hiks

bila bilik massage dah ready boleh la start massage pulak
tapiiiiiii aku reccomend amik hammam gommage jer la
massage tu leh dapat yg lagi murah and better massage
massage dia sangat la biasa
Aku dah 2 kali pergi amik pakej yg same
next time kalo pergi aku nak buat hammam gommage or service lain jer la

*pic amik dari fb hammam spa
* entry tunggang terbalik sbb pakai handphone



Homestay @ Batu Pahat

Siapa2 yg interested nak sewa homestay kat Batu Pahat, Johor
boleh la contact no seperti di bawah
ni parents aku punya
takde la mewah punya homestay
tapi selesa la especially bila pergi BP sampai 3 4 kereta
ada 3 bilik tapi toilet tak sure lak berapa..hiks
if let say korang datang beramai2
tersedia dengan toto and additional bantal
kalo tak cukup gak leh jer request extra lagi
rumah parents aku dekat jer

located dlm 10- 15 mnts dari bandar Batu Pahat
BP tu bukan bandar yg sesat barat macam kl
if takde occassion or musim cuti ape
memang lengang jer
satu malam charge dia RM 250/rumah
tapi kalo korang nak guna satu bilik jer pun boleh
boleh guna ape jua dalam rumah tu
tapi boleh access satu bilik jer la
harga per bilik dalam RM 80

jimat kann??
kalo musim kenduri kahwin memang penuh la
so sila booking awal2 yer
BP mmg banyak hotel
tapi biliknya kecik2 jer..hiks




Brunei entry

Last few months aku kne outstation ke sarawak
Almost seminggu kat sana
Aku angkut aariz n parents ikut aku g site survey
Hubby kena tinggal sbb previous week dia dah cuti seminggu
Ikut aku ke pantai timue
Kuching, sibu, bintulu and miri kitorg pergi
Last stop kat miri tu aku plan masuk brunei sekali

On the day sampai miri petang tu hubby pun sampai
Kat miri kita tido miri marriot resort & spa
Dah kate claim mmg hotel paling mahal la aku amik
Satu malam dlm rm300++ pastu sumbat ramai2
Pic kat miri mmg takde la
Kat sane awal malam dah mcm bandar cowboy..senyap jer
Tapi at least dah sampai sana

So esok paginya aku terus siap2 nak masuk brunei
Naik kereta sewa je ke sane
Make sure all the documents kereta tu ada
Just mintak jer kat tempat kereta sewa tu
Macam kitorg mmg takde provide pun
Berani mati drive ke border
Documentation tu diorg xde
Patutnya tak lepas masuk tapi buat muka kesian plus kitorg cuma sehari jer
Lepas la masuk
 
By the way kastam brunei tu mmg oldskool gila
Compare dgn singapore mmg jauh panggang dari api la
Tak canggih and semua still manual
Tapi takpe..at least we have been there
So masuk sana pusing sane sini
Berenti solat jumaat untuk yg lelaki
Pastu pusing lagi sana sini
Macam ehhhh?! Dah abis pusing?
Berenti istana, masjid negara and diorg punya waterpark
Semua tu settle before solat jumaat yer
Besar pun macam melaka jer
 
Sangat recommend untuk buat macam aku
Tido jer kat miri pastu day tour kat brunei
Hotel kat brunei semua mahal!
Since claim aku tak cover kat brunei baik la tido miri
Dalam 45 minit dari city center dah sampai
Kat brunei tu dok cari la mane nak makan
 
Last2 jumpe lak review dekat escapade sushi
Banyak review kate situ memang meletop
Escapade ni pada mata aku macam sushi zanmai or rakuzen or yg seangkatan la
Kalo tak convert mmg sushi kat situ murah
Cuma branch dia banyak kat brunei
Semua food dia sedapppp!

pic brunei tak berapa nak ade sangat 
pic semua depan gate jer
bukan dapat masuk pun
leh jumpe kat page blogger lain.hiks
Ok dah
Tu jer aku nak citer
K bye..hiks

Lepas 5 bulan

Banyak yg aku missed lasal bersalin
Experience yg lebih kurang same
Tapi jalan cerita mungkin lain
Sekarang ni yg aku nak cerita
Is my journey nak hilangkan extra 24kg yg aku dapat selama 9 bulan *nangesss!!!

Geng supermodel aku gelar aku besar ibarat pintu!! *nangesss lagiii!!!
Kojaqqqq betul..tapi aku is pasrah
Silap sendiri watper nak marah org kan
Kita bila dah gedems ni sila jgn salahkan 1 dunia
Especially g kedai pastu salahkan kedai xde size besar
Dah sendiri pilih nak gedems
Hadap lah xde size!gituhhhh

Lepas jer bersalin berat aku turun 6 kg
Kalo nk compare dgn extra 24kg tu ape la sgt kannn
Bila dah 3 mgu pantang pun baru total 10 kg jer berat turun
Rase mcm dah gelap dunia aku
Terus hadap online shopping n beli baju oversize n extra size
Terbayang baju2 lama nak kne buang..huks
Start minggu ke empat aku terus x mkn nasik
Kalo mkn pun sesudu dua
Ratah lauk sampai kenyang
Lauk pantang tau
Mase tu total lost weight aku baru 14kg

Nasib la lepastu bulan puasa
Tu sangat membantu turun berat walopun buka puasa aku mkn nasi
Tapi slowly berat aku turun
Mase raya mmg aku bedal kuih raya bagai nak gila
Semua aku makan tapi berenti before kenyang
kalo makan sampai kenyang tu lq yg jadi punca perut buncit yer
Jgn tatau
Even until today aku selalu craving benda manis
Rase macam nyamaannnn jer
Kalo nampak kek or cookies bole mengelupur nak makan
Kalah mase preggy..hiks

Selain jaga makan aku amik gak pil phytonatal
Sangat recommended!!
Beginiiiii 
Bila bersalin normal ni kan
Bab nak buang air besar tu
Dah macam rase nak bersalin sekali lagi
Tu la yg buat aku troomaaa

Air pun aku minum macam biasa
Tapi xde la banyak melampau
Just minum masa dahaga
Kalo ade org kate badan menggeleber la
Gemok lepas bersalin sbb byk minum air tu rase cam x logik sikit
Sebab aku boleh hilang 20kg dalam masa 5 bulan yer
Still nak cuba turunkan lagi 4 kg tu
Tapi statik la pulak
Lagi pelik sebab baju n seluar seblm preggy yg size s pun aku leh muat

pic sebelum dan selepas
sorry tak tersusun sbb blogging via handphone jer
nak rotate pun x boleh
huuu..
officially berat aku sebelum bersalin 74 kg before preggy 50 kg and now is 54kg
apepun Alhamdulillah


Our 3rd house


Ingat lagi tak tips aku dulu pasal beli rumah?
Tips beli rumah, tips beli rumah lagi and site survey
Previously, aku and hubby beli rumah kat seksyen 10 shah alam
Seriously sgt good location and
Recently, government announce lrt baru lalu ke shah alam
contractor aku dok la tanya nak jual ke tak rumah tu
Especially bila dia tau kitorg beli 3rd house..hiks

Ni bukan entry menunjuk
Tapi just nak share nape kitorg beli 3 rd house
Confirm akan duduk kat our 3rd house tu
Aku dgn hubby sekarang tgh kejar untuk renovation rumah 3rd dgn our 2nd house
If possible by early next year aku masuk rumah baru
And end of this year rumah shah alam
Dah boleh start for homestay
Rumah kat shah alam tu single storey jer
Dah berumur 30 tahun pun x silap aku
Rumah tu mmg bukan conditions yg boleh bak duduk terus

Mmg kena renovate dulu la
Plan asal kitorg nak naikkan rumah tu jadi 1 and half storey
Sangat excited mase tu sebab aku dah rimas dok rumah sewa
Nak bagi cantik rumah pun malass
Until in laws aku offer beli rumah
Located dekat jer dengan rumah yg kitorg sewa
And very near dengan rumah parents in law aku jugak
Dari dia jual kat orang luar baik jual dengan anak sendiri kan

Harga rumah area situ mmg beyond of our budget
Even letak harga below market utk loan application pun
Still paras hidung jugak la nak lepas
3rd house ni ade bank yg bagi loan 70% jer
Tapi still kitorg try jugak nak beli rumah
Nasib baik la rumah family kan
Ada gak kawan aku kata harga rumah akan jatuh lagi few years
Tapi kalo aku nak tunggu harga jatuh
Kena consider hal lain pulak kan

Gst implement nanti tak ke harga rumah pun affected?
Obviously cost renovation akan naik jugak sbb gst dengan kenaikan harga petrol
By the time harga jatuh tu pun loan term aku nanti dah pendek sbb had umur untuk loan sekarang up to 70 yrs old
Kalo boleh tarik lagi lama
Lagi rendah la loan uols

If lrt dah siap nanti harga rumah banyak yg mencanak naik
if spike happens pun aku tak rase harga rumah turun dengan byknya
Tapi tapi tapi sila make sure rumah yg korang beli tu in a good location lah
Kalo kat hulu bana tu boleh jadi below market tau

Good location sgt penting kalo korang planning beli rumah as an investment
Paling koman pun make sure tempat tu nak naik highway or university
2 tu dah cukup dah untuk investment
Cuma lambat or cepat la harga property tu naik
For time being kitorg xde planning nak letgo any of the property
apartment kat sunway untuk sewa
And rumah kat shah alam untuk homestay Insya Allah

Sesape ade opinion beli and jual rumah ni leh la share yer

Finally duduk rumah sendiri!! Horreeyyyyy!!!

Lets berangannn
Btw semua ni dari houzz
rambang mata tgk rumah2 mat saleh nih


Working mommy

Pernah terasa nak resign especially stress dgn keja
Plus aku misscarriage 2 kali
Mase tu terasa aku wanita malang

Alhamdullilah..semua tu dah berlalu
Sekarang ni even busy dgn keje
Aku still boleh manage family
Bila outstation mmg aariz aku angkut sekali
if dia x breastfeed pun aku angkut
Rase mcm x lengkap kalo sehari tak tengok anak..hiks

Minggu lepas opis aku wat force leave
Opis tutup 5 hari n kitorg tak g vacation memane pun
Boringggnyaaa
1st time aku rase eh?! Bila nak start keja nih

antara keja aku 


Tatau nak update ape
Tapi hp aku penuh pic pasal kerja
Kalo tak update kat sini
Aku nak tunjuk sape lagi kan..hiks

Spa for baby

Tertengok kat ig yasmin hani
Dia hantar baby dia g spa kat hipopo baby spa
Macam best jer tengok
Dari masa pantang mmg aariz x penah nangis kalo mase mandi
Dia sgt cool dan calm
Senyap tapi nampak enjoy kne dgn air
Genap umur 3 bln lebih tu
Mmg obviously tunjuk dia suke main air
Mase nak tanggal baju pun muka dah berbunga2 nak main air
Tu yg sepakat nak bawak aariz engage dgn aktiviti yg involved air
Terus chinggg! Ingat anak yasmin hani
Dok cari2 hipopo baby spa yg nearest
And kebetulan hipopo baby spa baru jer buka kat puchong
It was the biggest branch complete with vip room
If in case baby takut dgn org ramai2 ke
Kat spa tu ade pool kecik dgn jacuzzi punya size tu
Aariz mmg kne masuk pool jacuzzi sebab size dia besar
Nak pegi sane sila buat appointment dulu takut full houseMemang ramai parents bawak baby g spa




Air dlm semua pool ni filtered by the way
Tak payah risau clorin ke ape
And air dalam pool tu suam jer


Pakej spa ni siap dgn swimming diapers yer
xyah pening nak beli kat mane and diorg ade jual if kita nak beli
tapi standard la harga diorg jual tu mahal
untuk baby diorg akan bg neck float
Float tu ikut size baby gak yer dari s sampai l

pakej yg aku amik ni 30 mnt untuk swimming
tapi before datang kme make sure baby tido cukup
makan cukup pendek kata mood tgh happy la
Sbb nak avoid baby crancky mase swimming
if not rugi la 30 mnt tu bkn lame mane pun
tp untuk baby mmg penat la



Tengok la aariz punya panjang
Sampai masuk pool kecik ni ngam2 jer untuk dia
Ni punya session mase dia 3 bulan
1st session mmg successful
Dia tak takut or nangis pun
Cuma memula masuk tu buat muka terkedip2 jer..hiks


Since pool tu ngam2 unuk aariz
so diorg dengan baik hati tukar aariz to bigger pool
still aariz cool jer dlm tu
cuma takes time dia nak kayuh kaki dalam tu



Settle swimming ade massage 30 mnt pulak
By the way total pakej ni if amik 1 session harga dalam rm69
If pakej mmg lagi murah tau and kitorg dah amik pakej utk aariz pun valid untuk setahun
Harga dlm rm500++
mase tgh massage ni la baru aariz nak crancky
Dah swimming of course la lapar kan


Untuk massage ade 2 jenis minyak
Satu tu free dah dlm pakej
Satu lagi minyak tu kne tambah rm5
Mmg reccomended sbb lepas pakai tak melekit
By the way, aktiviti ni sgt bagus untuk baby development
sesuai untuk newborn until up to 3 yrs
lagi bagus untuk baby yg susah nak tido
since lepas swimming ni diorg akan penat and tido pun lena
banyak lagi benefits dia yg sgt reccomended untuk baby

ada 5 branch nationwide which is 3 kat klang valley
satu kat penang and coming soon kat jb
dekat singapore dah famous pun baby spa ni
Untuk siapa yg dekat dgn area puchong leh pg branch sini yer
sila call dulu takut penuh

Unit No 6 & 7,
Ground Floor, Block K
Setia Walk Mall
Persiaran Wawasan
Pusat Bandar Puchong
47160 Puchong, Selangor, 
Tel: 03-5891 6684

Braces after 18th months

Bulan yg ke 11 aku pakai braces
Which probably akan tambah 3-4 bln extra dari 2 tahun kalo ikut schedule - g dentist tiap bln
Tp dgn bersalinnya, terlupa appointment pun ade..hiks
Mmg takleh nak ikut schedule la kann

Bestnyaa gigi aku mostly dah rapat
and masuk ke dalam sikit compare pic sblm bersalin
Even dah rapat pun still ade problem selit celah gigi..huuu 😢😢
Takpe2..beauty is pain kan
Hopefully problem camtu xde mase braces dah bukak

Sekarang ni besi2 tu da sebati dgn diri aku
Mcm xde rase ape pun
Except lepas makan sbb mcm2 hadoo
Untuk sesape yg ade intention for braces
Aku nasihatkan sila proceed kalo bajet dah cukup
Jangan byk tanya keliling anda yer
Just go for ittt!!!
Nt niat terbantut terus menyesal kemudian hari
Walopun cuma gigi, mmg membantu tahap confident kita depan org ramai
Sila tanya pendapat kat org yg pakai braces jer