Pages

Dinner @ Laman Grill

Last weekend aku kne tinggal dgn hubby
Mmg every year opis aku organized treasure hunt dgn customer
and every year jugak aku n hubby dok join
but with my conditions and aku pun br naik cuti
mmg tak join lah kan
this year lain skit conceptnya
walk hunt dkt melaka then sambung game terus kat desaru nun
desaru mmg sedari kecik aku dok selalu pg
mmg lebih kurang dgn pd jer kot

since kena tinggal mmg ajak parents aku dtg teman
tp if not aku kne stay umah mentua la
nasib baik la last minutes parents aku jadi dtg
time hormon tak balance ni rase terharu jer nak teman aku..mwahhh mwahhh
tapi still dok bergaduh dgn bapak aku jer
tu mmg rutine lah sbb dari aku kecik mmg kitorg camtu..hihi
sampai friday tgh malam and hubby aku da tido
pastu esok subuh2 hubby aku dah gerak g event dia

so hari sabtu patutnya g wedding kawan aku
tp dok pk nak drive sendri g putrajaya which I is tak larat
so terus jer la pg ke tpt yg mak aku nak tuju
which is taman orkid yg dekat dgn masjid kl tuh
Pegi around pkul 2 camtu
tp cuaca is really nice sbb tak panas terik pun
since situ pun byk jer pokok2 kan
entrance pun free
mak aku nak cari orkid yg dia tak jumpe kat batu pahat
semput gak panjat bukit tu sikit tp byk jer bangku atas tu



Taman tu kecik jer pun
dalam 1 jam++ dah settle dah pusing sumer
Lepas settle beli orkid terus je balik umah
tu pun sangkut jem kat federal lame gak
sampai umah baring2 terlena jap
terus g mandi siap terus nak g dinner
aku mmg prefer mandi awal sbb ade experience paru2 berair
sbb dok selalu mandi hari dah gelap
plus awet muda katenye kauu

Nak citer pasal dinner tp melalut ke taman orkid kan..haha pkul 740 gerak dari usj terus ke seksyen 13
Kedai ni kat sebelah building kolej ptpl shah alam
Laman Grill ni owned by Chef Zubir yg kat master chef tuuu
Penah la makan dgn hubby tp mase lunch

mase sampai tu nampak kosomg jer dari jauh
bila dah dekat, belah dalam sume utk reservation
tgl belah luar tepi jer yg available
ok la tu kan..xyah nak tunggu table
bila suh order parents aku masing2 tatau
Huhu..so aku la yg tlg pilih utk parent aku
sib baik adik aku pandai pilih
dah settle order jer trus org ramai dtg
sib baik laa aku dtg awal
mungkin gak lepas gaji ke ape kan

tgu dlm setengah jam food pun sampai


Ni aku share ber3 dgn parents aku
katenya portion utk 2 org
tp mkn bertiga pun kenyang gak
name menu ni ade meat lovers camtu
daging dia mmg sedap cume kureng skit tang bbq sauce dia
rase mcm terlebih masam or manis gitu
stew dia mmg omg sedap sgt kot!
adik aku plak order lamb cutlet tp sempat nak snap gambo

Since perut ade space lagi
nak try dessert la pulak
memula mak aku kate takyah la ape la
if tanya adik aku mmg dia nak jer
order la warm choc cake dgn tiramisu
utk dessert ni tgu dlm 5-10mnts jer lepas order


Bila dah sampai laju jer memasing
sedap dessert dia tau
dgn presentation meletopp lagi
sape la yg tak tergoda..gitewww


Pic atas ni bukan makan mase dinner tp mase lunch dgn hubby previously
tp malas punya pasal aku upload jer kat sini
senang leh review pakai 1 entry jer
mmg presentation diorg meletoppp
food pun sedappp
Tang harga lak aku rase x mahal sgt la kalo nak makan sekali sekala
lebih kurang mcm chillis or tgif
ok sgt if nak celebrate something special ke ape kan

Payah nak mengarang dlm hp ni
kecik besar jer tgk sume mende
tp kalo x wat entry ni
sampai bersalin karang la x jd ape ye

1st day at work

Semalam kan macam susah jer nak tido
rase rimas pastu x selesa
in fact,dari awal pregnancy camtu
kalo aku senang tido tgh malam pulak terbangun
Dok tak selesa tetiba
Pulaknya nak kena bgn awal sbb start keje dah kan
Nampak jer mcm keje aku dok tido jer
tp sbenanrnya mcm tido2 ayam gak

hari ni start keje dah
agak blur..tapi sepagi jer dok clearkan email
sampai hang laptop aku dok update email
penuh gila sampai mailbox close
dulu dlm mase 2-3 hari jer dah keluar reminder
Tp hari ni suprisingly email aku sunyi sepi..hoho
bosses aku pun takde
dok ngelak jer jumpe big boss
so hari ni rilek2 ajer
bole tak hari2 nak camnih

After dah lame cuti
opkos la makcik bedah makcik peah sume dtg
dok tanya kabar dgn dok tgk perut
mostly cakap x nampak sgt
sbb ai pandai cover
hari ni pakai all black..haha
kaler baju memainkan peranan
cer tgk esok lusa
Mmg obvious la kegajahan aku

lunch pun light2 jer
x berani nak makan byk2
If kat rumah time camni
dah berapa kali makan kan
mana tak 7 kg lemaknya
tp hari ni br jer 3rd..
dgn x berapa nak masuk angin sgt

tp esok dan lusa xtau lagi la
Berdoa jer la aku menjadi lindungan kaabah..huhu

Lepas 4 bulan ++ lamenya..

pejam celik jer dah 4 bulan setengah aku cuti
toughest things ever to decide tp really worth it
especially my growing belly/pregnancy
byk yg aku figure out mase cuti tu
if aku nak dijadikan kambing hitam kat opis pun
it's ok..aku redha

after all aku dah tak berminat after 5 years
doing the same things again and again
aku akan tetap cari gak tpt untuk mintak transfer
walopun yg 1st attempt gagal..huuuuu
ade hikmah aku tak dpt situ..Allah je yg tau

this week rase macam kejap jer
maybe sebab raya and balik kampung semua
4 hari dok kampung.bestnyaaaa
macam2 makan..berat aku pun naik dgn jayanya
baru 14 minggu aku dah naik almost 8kgs!
aiyooo...dah terbyg nak diet gila mase pantang nanti
hopefully dipermudahkan

cuma aku risau kat opis nnt camane aku nih
mabuk ke tidak..hopefully aku leh cope dgn stress and pregnancy
start keje nanti
dgn muka mmg comot habis sbb jerawat tumbuh like everywhere
dengan aku sgt malas gila nak pakai make up
mmg pucat lesi jer muka
badan aku start gatal sane sini
mmg aku takleh nak stop menggaru jer
kadang2 tgk kulit dah merah terus lumur lotions satu badan
mmg kurang sikit gatal tu

hari ni gak nak hunting for maternity wear
baju aku mmg byk gila x muat
especially seluar sbb takleh nak butang pun
baju pun nak cari yg comfort sikit
since ade mase badan aku ni membahang mcm nak demam
pastu tetibe berpeluh mcm demam kebah
tapi kan maternity wear ni mahal ya ampun!!
sib baik mase trip london sempat gak beli sikit
since aku tatau berapa besar aku mengembang
so aku beli fews jer dekat H&M London

hari tu terjumpa yg cantik dgn comfort
tapi harganya RM 189 pastu discount 20% jer?
telan air liur aku kat situ
ni baru maternity wear yer
belom brg baby lagi..
korek tabung jer pasni..
pic perut ke muka ke mmg takde
dapat update blog ni pun keajaiban gak untuk diri aku


Promo Ephyra

hari tu sebelum raya aku memborong Ephyra
dekat HQ Wangsa Maju sana
sebabnya sebelum tu macam ade putus stock
latest pun aku dengar pasal putus stock jugak
mmg terhangat di pasaran sangat kan

sebab jauh pun ye yg aku dok borong jugak
takde la nak ulang alik sangat
nanti dengan terputus stocknya lagi
so ade dealer ephyra yg dah pakai packaging baru
yg ringan and nipis sikit tu
tapi aku punya box yg hard cover tu lagi
lagi pun dealer tu sume mmg borong jer terus habis jual
mmg la cepat sgt update packaging yg baru
aiyooo..sgt bisnes berjaya okeh

aku pulak melepek jer depan tv tak segigih itu
so during pregnancy ni aku x minum ephyra pun
dah byk sgt supplement kena amik
lagi pun ephyra/oceanlife mmg advise
kalo mase mengandung sila mintak advise doktor
kalo nak consume

jadinya, jerawat aku berebut2 nak keluar
it's normal during pregnancy
tp terase mcm sememeh sgt diri ini
tapi yg pasti aku nak consume balik ephyra lepas bersalin
sbb dah byk testimoni nya
bagus untuk mummy, baby and tolong untuk produce susu jugak

so Ephyra punya promo aku bagi free postage yer
nak cod pun boleh tapi tengok location dulu la
bezanya cod ni cepat la ko dapat
harga seperti di bawah


Beli : 1 - RM 190
           2 - RM 180
           3 dan ke atas - RM 175
Setiap 5 pembelian (harga 1 jadi RM 175) dapat free gift seperti di baw
ah :



email to : abfarha@gmail.com
sms: 013-7143341

Braces ~ after 5 months

dah lame tak update braces aku kan
during pregnant ni mencabar gak sebenarnya
if ade makanan terselit mmg gangguan
so kena berus gigi lepas makan nak elak rase2 minyak
or makanan ade kat tekak
dulunya berkobar nak amik pic gigi tiap bulan
since pregnant ni sedihhh!hahaha

opkos dah byk gerak gigi aku ni
disahkan lagi oleh dentist aku
cumanya gigi aku mcm x balance tengah2 tu
latest appointment dgn dentist dia tukar dgn dawai yg keras dari sebelum ni
and almost seminggu gak sakit

sorry pic bawah ni agak meng scary kan
tp ni untuk yg nak amik tau pasal braces jer yer
if xmo xyah tengok
nanti muntah darah

ni pic 4th May 2013

 

ni pic as of today, 11th October 2013
 

obvious sgt karatnya sbb aku dok suke minum coffee 
hari2 aku minum mase sebelum pregnant tu
tapi aku x smoking pun tau
coffee ajer

btw, adik aku kat kampung pun dah pasang jugak
since ramai jugak mencari pasal Klinik Azman Batu Pahat kat blog aku ni
memula klinik tu nak charge RM 4,800 tapi after tawar dapat la RM 4,500
adik aku lagi azab! braces dia kne pasang 3 tahun yer
buat xray kat Batu Pahat tak ingat ape kliniknya
tapi kena charge RM 160 camtu
kat kampung pun harga dia lagi mahal kan

nasihat aku yg mengidam nak pasang braces ni
sila teruskan niat korang especially if fund dah cukup
dari korang hari2 terkenang pasal braces

Elak Stretch Mark

sorry la yer asik pasal pregnancy ajer
pade yg belum berjaya aku doakan rezeki korang coming soon Insya Allah
jangan putus asa jer yer
nak wat camane kan
dah lame tak update blog
datang rajin aku terus nak tulis sume2 nih

lagi pun aku rajin berblog walking juga
especially dok cari pengalaman org lain yg pregnant
mende2 ni leh jadi moral support kat kita gak
takde la nak rase kita punya sickness paling teruk kan
ade org yg lagi teruk sampai keluar masuk sepital

tapi bukan tu yg aku nak citer
just nak share ape yg aku pakai untuk elak stretch mark
aku start sapu lotion nih dlm 2 bulan pregnancy camtu kot
better start awal kan
nanti if dah keluar segala peta2 tu
macam dah terlambat pula
tp tu pun x bermakna kita takkan terkena stretch mark tu yer
sambil sapu tu aku tawakkal ajer la
tu pun jap rajin jap malas
especially tangan aku kalo pegang mende2 lotion ni terus
nak berpeluh menjejeh-jejeh..i is stress ok!


ni yg awal2 aku pakai
mmg sgt moist and lotion dia agak thick
ade bau sikit tp xde la kuat sgt
memula aku pakai ok jer
tp lelame aku terganggu dgn bau dia
walopun balance byk lagi tapi aku stop pakai jap
tunggu la hidung aku dah aku sikit baru aku sambung
yg ni dapat free dekat klinik..heeee

 sekarang aku dok pulun yg ni jer lah
dia x pekat sgt tp mmg still moisturize our skin
katenye lotion mahal kan
walopun mahal tapi aku dapat lotion ni adelah free jugak kat klinik
mmg even before pregnant adelah rutin 
aku mintak klinik sebelah opis bagi lotion nih
mmg xde bau langsung so aku suke jer nak tonyoh satu badan

sekarang ni dah start rase kulit gatal2
especially dekat breast dengan perut
tp yg kronik dekat breast lah
naik melecet aku garu kau..
macam nak mandi lotion dah aku rase
tetap begitu gak gatalnye
org kate lotion2 nih 
elok sapu kat perut, breast, pehat dgn punggung sume tu
sbb situ la tempat membiaknya strect mark nanti
tp utk aku yg malas ni, sapu je la kat perut dulu yer
kalo aku rajin baru la bubuh satu badan
tak dapat la nak imagine mase dah kerja nanti
sempat ke nak menyapu satu badan yer..



Susu ibu mengandung

awal aku tau pregnant is last week of puasa
mase tu takde pk diet dah
makan je la puas2..kang dah tak lalu nt sume mende tk kena
memang mase 1st trimester akan ade phase
aku tak lalu makan
tekak aku kelat pahit pastu bau makanan sume
mcm x best
tapi if dah lapar aku makan laju2
pastu terus buang sbb bau sisa makan lagi busuk
tapi yg aku tak tinggal is buah
and aku xde masalah sembelit so far..Alhamdulillah

sekarang berat aku dah naik 5kg! nangesss!!!
lemak sane dan sini pakej perut ke depan
kalo tak pregnant aku diet sungguh2 ok
takpe la dik..mummy redha
sekarang pun aku takleh makan byk dlm satu masa
lepas tu rase perut sebu sgt
terus loya macam nak terkeluar semua mende
which aku selalu rase malam sebelum tido

dah rase camtu siap pakej sakit pinggang
which yg ni almost everyday aku rase
especially mase nak tido
and tido aku pun macam tak selesa
ade mase terus terlena
tp yg pasti tgh malam terbangun
either sebab sakit pinggang or nak terkencing

kalo dulu sebelum pregnant
bergelen2 air mineral aku minum
sekarang tidak lagi..huhu
pandang air tu kosong jer mcm x lalu
dengan nak kne makan ubat macam2 kan


mase awal pregnant aku dok minum fresh milk
tapi lelame rase mcm tak sedap
dah berapa bulan tak minum
baru la ade kesedaran last week nak minum susu balik
since dah test few susu ibu mengandung
hanya satu yg aku rase sedap menjilat jari
siap dah habis macam nak bancuh lagi
dapppp!!!aku minum mamil mama flavor fine cocoa
sangat recommended utk yg tak kuat manis macam aku
minum susu awal2 sgt penting 
kang nanti hujung2 dok sakit gigi la
ade gak yg kena simpul biawak..
xtau lak ape tu tp mungkin la cramp kot yer?

Dah lepas 1st trimester..!

Alhamdulillah..
after few times bleeding
pastu sambung mc bedrest until today
baby doing fine in my tummy
sekarang aku dah masuk 13 minggu
bersyukur sgt2 doa aku bulan ramadhan termakbul
and rezeki anak gak hubby aku promoted to manager..Insya Allah
tunggu nak g interview jer
mmg la tu rezeki anak sbb ade lg sorg dekat dpt promotions gak
tp dah wat accessment paper tetibe big bos panggil kate tak jadi
gila sentap kena buat camtu kan..

ape pun aku dgn baby berdoa yg baik2 ajer
ape yg jadi pun aku bersyukur dgn rezeki yg dah ade sekarang
cukup makan pakai rumah selesa
ade duit lebih kita g jenjalan yer..
talking bout jenjalan
since aku fragile lagi mase 1st trimester
2 trip aku let go
satu g medan dgn pergi Ho Chi Min
takde rezeki nak ke sane
takpe la..ade mase nanti kite pergi bertiga Insya Allah

even dah masuk fasa 2nd trimester ni
aku still lembik tak berdaya walopun
cukup tido makan setiap hari
lembik yg macam ko membanting tulang di siang hari
padehal aku membongkang depan tv
siap pakej tido petang dgn lunch yg mak mertua aku hantar
aku still rase loya2 gak dgn pening2
so far muntah yg betul2 keluar isi baru je sekali
tp bila loya tak keluar ape ni
ko terus rase nak mengasingkan diri dari semua org
hidup serba tak kena giteww
apetah lagi hadap blog aku yg bersawang ini
hari tu kemain berkobar2 nak berblog kann
tup2 tak mampu nak melawan hormon uols!

ok lah..jom kita intai baby dlm perut aku nih


ni mase 10 weeks
mase ni Dr. Idris x sihat
so anak dia Dr. Ida tu yg cek aku
aku ade terbace org kate Dr. Ida tu mulut xde insurans
ala2 sarcastic macam tuh
tp mase aku dgn dia ok jer..
mase ni kecik jer yer

lepas 3 minggu kemudian..


ni adelah 13 weeks punya USG which aku buat kelmarin
kalo tgk dekat screen, hidung dah mancung sikit
tangan kaki sume dah nampak
jantung nampak berdegup tp aku x pernah dgr lagi
tulang belakang dia pun dah nampak
boy ke girl tak kisah
janji anak aku sihat, sempurna sifat dan akhlaknya

kat sini ala2 kabur sikit bentuknya
mase scan pun anak aku dok senyap jer
tgh sedap tido agaknya
sbb before tu aku dok heavy breakfirst
since nak kne tunggu Dr Idris handle urgent case dia almost 2hours
satu la kalo jumpe Gynae
if dia xde case mcm biasa dlm setengah jam settle
kalo case camni mau kena tgu 2 jam
pernah jugak kne dtg balik mase petang
tapi takpe, Dr Idris sgt baik and aku rela tunggu