Pages

Harapan

Kalo ade yg rajin bace previous entry
aku kan unpaid leave
tujuan utama unpaid leave pun sbb nak conceive
since aku dah 2 kali misscarriage
aku try la dgn cara bertenang duduk rumah
bulan puasa tak berhenti berdoa
even until today

Before balik kampung mase sabtu pagi
aku dah gatal wat upt
yg upt 30 sen beli kat bali tan tunjuk a0e
try yg guardian punya ade faint line
mmg kabur gila tp mase tu
ade lg 3 hari nak period

tp kalo bace review ade yg experience chemical pregnancy
so aku tak berharap
cuma percaya kalo yg atas kate jadi maka jadi lah ia
since aku bukan penyabar orgnya
duk suh lagi beli brand for sure
katenye due lg 5 hari pun leh detect
Xde maknanyaaa

Line ade kuar tapi kembang lebar
kalo tengok macam bagi harapan palsu jer

Ni masa hari sabtu


Tak puas hati aku try lagi yg guardian tu hari isnin lak
at least nampak la line cuma lambat ier kuar
Which hari due
dok sbb naik letih dok try
aku malas nak try hr esoknya
Nak try hari rabu lak
which is masa raya 



Atas yg ade 3 upt ni
aku try sabtu petang
ahad pagi
dengan hari isnin


So mase hari raya tu awal pagi terus try
mmg terang n clear cuba line dia x betul2 kuar
actually ade try lg
mase hr jumaat raya tu kot
mmg terang gila dah
Siapa x happy kan
mmg harapan nak pregnant and nak baby survive sampai lahir
kat dalam perut

hari ahad aku balik kl
almost 4 jam gak la sbb jam sane sini
pastu ikut lekas then sesat kat kampung mane tah kat bangi
sampai rumah jap
pastu g umah mentua kat hujung jalan jer

then malam tu g tgk wayang kat summit usj citer smurf 2
before masuk aku g toilet xmo nk k3ncing
tgh2 tgk citer kan
pastu aku notice ade brownish spot la pulakk
mmg dah rase mcm againnn?!
Tp still sambung tgk movie

abis tgk movie aku cek
still ade lg tp bukan fresh blood
pastu mase tu ade rase x selesa kat rahim aku
mcm kembang2 mase period
terus g klinik kat usj 4
nak amik referal letter

memula nak g sjmc tp since gynae yg dr kiren
aku dah kate tau2 pregnant aku mmg
kne special care g la kat pantai kl
masuk emerg3ncy room
aku bg dr idris ahmad as referral doctor aku
tp tak pick up sbb dah pukul 1-2am kot mase tu
then refer gynae lain
diorg advised for proluton injection
pastu makan duphaston 2 kali sehari

esoknya mmg aku kne jumpa gynae gak
bila lalu depan klinik dr idris dia tutup lak sampai 13hb
mase aku dtg tu 12hb
g jumpe dgn dr kiren balik
bila masuk jer
dia terus wat tvs scan
mase tu spotting jap ade jap tak
Perut pun cam x selesa
bila scan dah nampak sac
which is improvement utk aku punya pregnancy
sblm ni 5 minggu++ mmg x nampak lagi
ni baru 4 minggu 6 hari nmpk clear
Means that hcg aku dah lebih dr 1500

mase scan tu nampak la
ade ketul2 darah keliling sac tu
same mcm 2nd pregnancy
plus sac aku patutnya lagi besar
so dr kiren advise aku
amik duphaston 4 kali sehari
injection proluton seminggu sekali
then isnin ni injection lagi
pastu lagi 2 minggu scan balik

until sekarang pun spotting tu still on off
selalunya bila malam jer mesti ade
but the good thing is x byk n bukan fresh blood
mcm sblm ni
harapan aku mcm belah bagi
nak mengharap nnt frust pulak
tp if give up its not good for the baby
mampu berdoa jer for now
and dear reader,doakan baby aku di pelihara dalam rahim
sampai cukup mase 9 bulan dgn keadaan sihat n sempurna

untuk hilangkan gundah gulana aku ni
aku wat appointment gak dgn dr idris ahmad
which is esok
as  doctor yg very well experienced
aku nk gak dgr advised dia camane
for now aku mampu terbaring
and x kuar g memane pun even nak tapau makan
Turun naik tangga pun aku kurangkan jer
mmg if bedrest ko totally takleh wat ape
walopun basuh pinggan or iron baju sekali pun
tp ade gak yg terpaksa aku buat
nak harap sape lagi kan

ni pun panggil hourly maid nak kemas rumah
rumah sgt horror time2 raya ni
tp mood raya aku dah hilang
n xleh nak raya pun
perut aku pun kdg2 x selesa mcm memulas2 jer
masih dengan harapan everything gonna be ok

Tragedi raya

Agak berat nak tulis entry ni
Something happened yg spoiled aku punya raya
however raya aku still meriah kat kampung
aku balik kqmpung hari sabtu s3b3lum raya tu
week before aku suh hubby tanya opismate
baju raya sempat x siap sblm balik kampung
Confident kate boleh
then aku biar jer la

Sebelum balik kampung kawan aku tu kate
nanti hantar ke bp hari isnin sbb dia balik jb
okes..lagi bagus
aku suke jer
ahad aku tanya esok nak sampai pkul brape
katenye lepas sahur gerak
Bila hari isnin aku tanya
belum gerak lagi  sbb sibuk kemas rumah
so hari selasa la pulak katenye
rabu nak raya nih
tetiba hari s3lasa petang gtau
tailor dia sub tu x jahit ape pun baju aku

tak ke ko rase nak meroyan kat situ
sblm tu kat fb dgn whatsapp
mmg ade 2 org kawan aku hangin dgn dia
rosak jahanam jahit tak cantik
pastu sorg terkecik sorg terb3sar

sib baik la aku ade hantar baju kat tailor bp
Kaler lari sikit tp base purple gak la
nak mintak maap punya pasal
kawan aku ganti dgn 1 baju
xde pulak pic nya

xtau pa ape jd baju raya aku yg patutnya
same dgn mak n adik aku
hurmm..ni baru 1 tragedi
layan la pic raya aku ni yer


 Kat laman umah aku


Kampung belah bapak


Rumah nenek belah mak
yg comel tu nenek aku la
yg bela aku dari lepas pantang


Rumah mak long aku
adik beradik mak
kan lari tajuk sikit baju aku tuh
Last minit gtau
pastu celah mane nak cari baju kat bp tu
sume sendu yer..

selamat hari raya maaf zahir batin
untuk semua reader yer..

Tiramisu sekelip mata

hari tu mase parents aku datang
dok bawak mak aku g bake with yen
tengah belek2 barang tu terjumpa lak lady finger
dah lame aku usha
tapi kalo aku buat pastu just aku dgn hubby jer yg ade
memang leh berkulat la dalam fridge kot

 
so aku pun amik je la
sambil dalam tu google2 ape lagi nak kena beli
mostly mmg dah ade kat umah
aku mmg suke standby barang2 kuih ni
nt teringin leh terus buat jer
takde la keluar semata2 nak beli 1 barang kan
sumpah senang buat ni
takyah bakar pun tau
if on the way balik keje
leh singgah kedai beli sume bahan
sempat sangat nak wat buka petang nanti



Bahan-bahan :

Biskut ladyfinger (biskut ni memang dah manis tau)
1 1/2 cawan whipping cream (aku guna 1 cawan jer aka 250ml)
3/4 cawan gula halus (better kurangkan sbb hari tu aku ikut sukatan yg ni jadi manis over.1/2 cawan ok kot tapi if mmg suke manis ok jer)
1 sudu kecil esen vanilla
250gm cream cheese
1 sudu kecik nescafe (dibancuh dgn air)
serbuk koko/milo

Cara :
1. masukkan whipping cream, gula, esen vanilla dgn cream cheese. pukul sampai sebati/kembang.dlm 5 minit ke atas dgn kelajuan sederhana. if guna gula pasir pukul la sampai gula hancur yer
2. Rendam biskut dalam air nescafe. biskut ni cepat lembik. celup jer 1 saat pun dah cukup
3. Lepas celup tu terus jer susun dalam bekas yg korang nak letak untuk tiramisu ni.
4. aku buat 2 layer. each layer tu bagus susun rapat biskut ladyfinger tu pastu tuang cream cheese tadi separuh then layer dgn biskut lady finger pastu tuang cream cheese bagi habis
5. dah siap tuang semua, amik milo or koko letak dlm tapis or tabur camtu jer boleh. ikut suke
pastu simpan dalam fridge..tadaaaa..buka nanti makan sejuk2 sedap weh

aku buat kan termanis
mane la nak tau sukatan gula tu camane
1st time buat ni tau
tapi laju jer bapak aku makan
tertelan2 air liur aku wat entry nih


Nak jual Longchamp

sebelum aku g Sunway Pyramid
just nak update handbeg Longchamp yg available yer
tapi kan if sape nak beli hari ni jer aku ade
next week balik bp seminggu

New Longchamp


31cmx30cmx19cm Long Handle
RM 320.00
25cmx25cmx14cm  Short Handle
RM 400.00



 

25cmx25cmx14cm Long Handle
(ade print out mcm kaler merah tu gak)
RM 420.00

Pre Loved Longchamp

 
 17" x 14" x 9" Short Handle
RM 180.00
yg hitam atas ni same besar dgn beg paling besar kaler merah dalam pic bawah
bawah ni contoh jer tau..bukan stock aku
sangat sesuai utk travel
tapi aku guna few time jer sbb aku jenis travel kena bawak brg byk
hair dryer, toiletries dgn mekap segala
pastu leh lipat kecik yer
senang if nak wat additional travel beg
especially g tempat shopping yg beg travel leh beranak pinak tu


Unpaid leave 2 bulan

kejap jer nak raya dah
excited tu ade
tp baju raya blm dapat
kasut raya pun belum beli
esok nak balik kampung aku dah ni

mgu ni rase cam blues jer
especially mase 31st July
aku melepek dpn tv dari pagi sampai ptg
sampai naik pening kepala
tetibe macam rase kejap nya dah 2 bulan
terus down takmo buat pape
tinggal lagi sebulan cuti aku nak abis
rase nak guling2 kat lantai nak sambung cuti
hahaha

so far aku enjoy jer
yg penting cari something yg nak dibuat
and of course free
byk mende aku buat time cuti
especially blogging
seronok jadik makcik mari bercerita
tu yg aku rase kejap jer mase berlalu
duit tabung pun surut
tp tetap tak sedar diri..huh


bangun pagi jer terus siap2
pic atas ni aku pakai samsung smart pc aku la
tu pasal panjang melebar jer
ingatkan nak jumpe dentist hari utk braces
tup tup kne g esok gak, doc braces takde
makanya aku nak g Sunway Pyramid je la
mission lone ranger carik kasut raya
hopefully tak batak sgt la
sume mende aku nak beli kan

siang and hari ni jer masa aku ade
malam sibuk berbuka pastu terawikh
abis terawikh mmg kedai dah tutup lak kan
mintak2 size pun ade
kaki aku dah la cinderella kan



Review : Red 2

selalu movie ape je kuar
laju jer aku dgn hubby g tgk
tapi bulan puasa ni slow la sikit
especially dah berapa weekend sibuk dgn hall family
citer ni pun actually next week dah nak abis
aku pun cepat2 jer ajak hubby
baru jer tgk semalam pkul 11++ malam yer
still half hall jugak yg g tgk

before start, aku rase lifestyle aku ni
dok pengaruh jugak tahap bosan tak bosan movies tu
dulu if asal cartoon jer
aku rase best sgt, tak kira la ape jenis pun
sekarang tetibe macam kedip2 pastu ngantuk jap
tapi bila tengok movies action camni
2jam lebih pun takde hal la
kesimpulannya, hati senang tak boleh tengok citer yg rileks sgt
rileks2 ni sesuai mase ko dok stress
hahaha..boleh gitu?

 

awesome gila citer nihhh!!
walopun aku ketinggalan keretapi
tengok mase dah hujung2
walopun hero sume dah tua
tapi aku mmg kagum gila la
plus citer ni memang lawak gila
aku kne cari citer Red sebab yg tu tak tengok pun

citer pasal Franks Moses (Bruce Willis) & Marvin Boggs (John Malcovich)
dulu keje dekat CIA or something perisik kerajaan la camtu
at this age diorg nak pencen
bila pencen Franks ade gilfriend named Sarah (Mary Louise Parker)
satu hari tengah shopping barang rumah
Marvin punya kereta kena bomb
Franks dgn sarah pun ade situ
mase tengah kebumi Franks bajet Marvin tak mati lagi
dia g amik jarum pin g cucuk kat tangan Marvin..bolehh?

lepas habis kebumi, tetibe ade org approach Franks
dengan muka serius terus bawak dia pegi somewhere
same time, di suruhnya Sarah pergi balik cari tempat perlindungan
rupanya Franks di bawak untuk soal siasat
tengah soal siasat ade pulak kes tembak menembak kat situ
orang lain pun duk buru si Franks ni
habis sume mati kena tembak
tapi berjaya ke Franks selamatkan diri?
at the same time, kawan dia Victoria (Helen Mirren) dgn Han (Lee Byung Han)
dok dapat upah nak tangak/bunuh si Franks ni

sangat recommend la citer ni
walopun dah hujung2 tanduk kan
ade satu scene kan perempuan named Victoria, pic yg kat tengah poster tu
tengah tembak while Han tengah driving
memang nampak stylo at her age
omaigaddd..aku bagi 4.5 bintang ok!