Pages

Gigi baru ~ pasang braces


lepas call klinik gigi kaur dekat sunway tu
aku terus decide nak wat dekat situ
since dah call byk gila klinik gigi and
rata2 charge dia mmg mcm normal jer RM 4,500 ke atas
while dekat klinik kaur ni baru jer RM 3,900
kalo ko nak buat damon baru la RM 6,000
semua tu harga baru revised 2013 yer
ade tu dentist yg buat braces available sebulan sekali jer
huhhh?lagi lambat la camtu kan
terus la dari shah alam ni pg ke sunway



27hb April 2013 (Sabtu)
aku recap balik yer aku g wat xray dekat nice smile/klinik dekat area taipan
charge RM 120 and dia akan bg copy cd jer
diorg mmg xde print x ray tu..
lepas tu aku memula plan nak buat kat Zahida Dental
tapi diorg nak xray yg bercopy
ko call la hospital or printing service
mmg xde sape yg leh printkan pun

lepas try call and google few klinik gigi
bila call klinik kaur, dia ok jer  if aku nak walk in utk pasang braces
sampai jer klinik terus register
turn aku dlm 4-5 camtu kot..ok la tu kan
bila masuk jer bilik doc, soal jawap skit pasal braces
and aku agreed semua2 tuh
terus dia buat moulding, lembik2 tapi lelame keras
bila cabut naik berdarah gigi aku

lepas siap moulding, doc inform aku kena cabut gigi 4 batang
haihhhh..ketar kepala lutut ai
dulu mase sekolah aku juara meraung xmo cabut gigi
tapi nak gig cantik punya pasal aku ok jer and nak cabut hr tu gak
doc pun ok jer n suh aku g makan kenyang2
area tu byk jer kedai makan..no worries
balik g klinik tunggu jap
terus masuk bilik balik, btw aku suh doc cabut 4 batang terus hr tu
mmg dia kate aku hebat, tp aku rase tu better kot
sbb nak cucuk bius yg aku rase paling sakit especially dekat lelangit tu
bila dah kebas, terus cabut! bergoyang2 kepala aku sbb gigi tu kan ok lg
tapi xyah nak keriau sgt la..x sakit pon sbb dah bius. aku dapat 8 ke 16 cucuk yer
x igt plak..heheh..mmg darah banyak kuar
aku asik tukar jer kapas tu
tips nya jgn makan bende yg panas atau suam
ko makan eskrem jer..confirm darah tu berenti
pastu sila mkn pain killer yer, seblm rase sakit terus jer makan
sbb kalo x mmg rase sakit gile, lagi la utk aku yg cabut 4 terus
untuk cabut gigi plus ubat pain killer dia charge aku RM 320
kalo x silap cabut gigi charge dlm RM 60 satu kot


3hb May 2013 (Jumaat)

hari tu aku cabut opis awal sbb klinik kaur tutup pkul 6
by 530pm aku dah kena ade sane
kali ni nak pasang separator pulak
masa pasang tu x sakit pun..mcm daging terselit kat celah gigi jer rasenye
tapi ade satu geraham aku ni mmg rapat gila
dapat pasang satu jer (patutnya 1 geraham kena pasang 2 belah depan belakang dia)
dentist dok la tekan sampai sakit gile
tetap xleh masuk gak..bila xleh tu doc ckp "yg ni xleh pasang lah, nt maybe kena paksa gak
nak pasang tapak tu" huhu..gila gigil!
yang ni xde charge yer..lepas pasang terus balik jer

4hb May 2013 (Sabtu)

ade org kena tunggu sampai 5 hari pasang separator kan
aku cume sehari jer,esoknya terus pasang braces
semlm xde la sakit pun, tapi pg ni baru terasa sakitnya
sampai nak makan pun x selera kot..x sabar tunggu appointment pkul 12
nak jer aku cabut mende separator tuh
masuk bilik doc, dia cabut separator tu
dok scaling and polish segala
terus boleh siap pasang besi2 tu
ade la dalam 1 jam stgh dia nak pasang besi2 tu sume
so far masa letak besi2 ni x rasa ape pun
lepas settle semua, doc bagi aku ubat kumur  untuk tiap malam
dgn berus gigi hr kecit cenonet tu
yg ni terus bayar RM 1,200..which aku rase ok gak deposit dia
ade klinik mintak RM 2,000 kan, tp logic gak sbb pasang braces diorg lagi mahal
gila senget benget gigi aku kan


1 June 2013 (Sabtu)


bila kat sini baru aku perasan beza dia especially gigi atas depan tu
ade la gerak sikit, xboleh la gerak byk terus kan
sbb gerak sikit ni pun rasa jugak ngilu
untuk 1st week jer ko rase mcm x berapa nak makan sgt
sbb gigi still x selesa plus x biasa dgn ngilu tu lg
even until today ade jer ngilu tu especially gigit mende keras kan
tp aku rase ok what, berat ko mmg akan turun
mcm aku ni 2 kg la gak, tu pun org dok tegur aku cengkung dgn kurus gila
sekarang ni aku x berapa nak diet sgt sbb berat aku mcm maintain jer
plus next week nak tukar dawai tu, so aku kasik mkn puas2
xde kontrol punya..hahaha

next time aku share tips la pulak


1 comments:

Madu Merican said... [Reply to Comments]

Hi. Boleh tak bagi contact number & alamat Klinik Gigi Kaur tu? Saya tengah survey jugak ni nak buat braces :) tq.

Post a Comment