Pages

Braces ~ progress 2 bulan

sentapp gilaaa!!
tadi aku dah siap and published entry g singapore
tup2 ilang jadi draft
hanjeng!! dah la pic byk
nak upload kena satu2 sbb xleh upload byk2
haiyooo..

tukar lah entry gigi pulakk
nak tunjuk gigi aku ade gerak ke tidakkk

4th May 2013

26th June 2013

gig depan aku tu dah nak rata sikit
tapi sekarang tengah gigi dpn ade renggang sikit
baru jer nak masuk 2 bulan..
pic tak berapa nak cantik sbb sini mendung plus dah nak gelap..

Singapore ~ Universal Studio

since aku nak g bangkok esok
aku siap2 la buat entry singapore
walopun hakikatnya aku hutang trip bali, jakarta bandung dgn KK
tapi dah yg ni jer pic ade kat tangan aku
aku buat la terus yer

last monday petang lepas hubby balik keje
terus kitorg gerak ke JB and menginap situ aje
trip ni consider business trip gak sbb ade communic asia 2013
so dapat la hotel best skit dekat Thistle JB
all this while if ade business trip mmg aku suke menginap situ jer
selesa and convinience jugak
dekat jer dgn town jb pastu sebelah tu ade goreng pisang mawar
sedap yer!
malam tu sampai dekat pkul 11-12 jugak la
sampai2 tu macam gelap pastu lampu seberang kat singapore pun tak nampak
aku igt sbb dah lewat malam so terus la tido


kitorg mmg dah plan nak settlekan dulu g USS tu
so esoknya leh la settle convention since nak kene tgu adik lelaki aku abis keje
kitorg gerak dari Thistle dalam pkul 9 la jugak
lepas settle breakfast terus jer gerak and jem sikit kat check point tu
cuma waterworld jer tak dapat masuk
mase tu diorg close..tak sure lak close sebab ape



kitorg beli tiket ni mase USS wat promo khas untuk org Malaysia
harga SGD 70 lebih kurang camtu , free parking and lunch
on top of that dapat voucher SGD 10..ok la tu kan?
aku dah penah pergi few years back
tapi mase tu xde transformer lagi
parking free kitorg dapat tu mmg betul2 bawah USS
sgt convinience and again free yer

menapak sikit jer dari parking terus nampak mcm gambo atas tu
mase pergi tu xde la ramai sgt queue nak beli tix
since kitorg beli yg promo, kena kutip coupun dekat dgn entrace masuk theme park
masuk2 jer terus g left.bukan kaunter beli tiket tu yer
kalo tgk pic nasik kat bawah ni is provided via coupun yg kitorg dapat tu
and dont worry diorg bg food  free tu halal dekat casa de wild area madagascar
and another one restaurant yg halal is dekat area the mummy
hari kitorg pergi sini ni nampak jer ramai
tp sebenarnya takde la ramai mane
dah petang sikit kitorg siap leh queue balik untuk game the mummy dgn transformers
aku rase 2 tu mmg best gila lah!
lebam tangan dok naik the mummy tu yer

mase sampai awal pagi tu org ramai la gak
queue pun agak panjang
but dont worry, ade few games yg provide untuk single rider
ape maknanya? aku dgn hubby sesame queue dkt single rider tu
tapi nanti kitorg takkan duduk sebelah menyebelah
or else ride tak same compare yg nak queue normal tu

 

settle USS ni dalam pukul 4 or 5 camtu lah
lagi petang lagi lengang yer
queue pun tak panjang
cepat jer dah sampai turn kitorg
after that jalan2 cari makan la pulak
nanti aku tunjuk makan ape best dekat singapore


meow meow

melampau tak sehari ade 4 entries..huahua
ala2 syok sendiri giteww
sape jer la nak bace panjang berjela kan
tapi dah alang2 aku tgh rajin and seblm aku g bangkok lusa
aku update jugak..
now anak meow yg ade tgl seekor jer
yg lain org dah adopt




yg ni gegirl yer..sekarang dia dah berisi sikit
dia dok tinggal sorg jer and kalo main pun dgn boboi
dah lelame gegirl malas layan sbb badan dah berat
 yg ni aku let go harga murah dari yg publish hari tu


on top of that aku nak inform awal2 baby kucing yg baru lahir pun bakalan di let go
sape yg nak booking dulu boleh jer..harga still same
nanti diorg dah leh makan cat food dah leh amik
dalam umur 1.5 to 2 bulan camtu kot
color diorg akan berubah bila dah besar sikit
jantan betina pun aku x sure lagi



Bff

Saje nk tunjuk bff aku
Kitorg kenal dah lame zaman study dulu
Especially mona dgn wahidah
Dari orientation week sampai la final year
Kitorg duduk serumah
Course pun amik same gak marketing management
Pastu mase 2yr pindah rumah lain berempat
Ade lg 2 bilik kosong boleh cater lg 2 org
X igt la camane tp lily pun masuk
Lily sgt easy going..
aku suspect sbb adik beradik dia ramai
Mak pak dia punya previous marriage punya anak
Bila dok serumah n masih budak2 mesti ade jer x puas hati
Logik la sbb masing2 been raised different way
Walo camane hangat dgn perangai sesape
Kitorg tetap go through everything sesama
Until today kitorg still contact each other except sorg tu cikyam name dia
Ntah nape lepas convo dia kawen n terus mcm menghilangkan diri
Mase dok damansara ade jer ternampak dia tp bkn jarak bole ditegur la
Memula mona dok keje kat kedah
Tp ye la,   peluang sane x same dgn kl
Aku ajak gak g kl
Gaji lg besar pastu byk peluang
Then pindah dok dgn aku until aku kawen
Macam x caye cepat mase berlalu
Still terigt lawak dgn idea2 bodo kitorg tu
Now memasing dah keje n bz dgn life sendiri
Bila dpt mase nk lepak reramai best jer
Byk mende nk citer
Sayanggg korang!

Review Man of Steel

ehh..terlupa plak kat abang Man of Steel aku nih..
sorry abang..ni pasal brad pitt lah nih..hahaha
aku tgk citer ni before World War Z sbnrnya
minggu sblm g singapore tu
kitorg tengok dekat beaniplex, our fav movies spot
sebab ape? boleh tergolek2 macam dekat umah..haha


ok lah..long story short,sape tak kenal superman kan?
awal2 citer dia dok tunjuk sbb ape Clark Kent (Superman) ni leh sampat kat bumi
planet diorg tu berdepan dgn kehancuran
sbb diorg punya puak tu jenis menyedut sumber planet yg dia duduk tu
mungkin la sebab tu planet dia nak musnah
bapak si superman ni saintis terkenal kat planet dia
sblm planet tu musnah ade la pulak yg memberontak nak take over the planet 
tapi diorg kalah and kena kurung forever

bila dah sampai ke bumi superman ni di jumpa by husband and wife
since superman mendarat kat ladang diorg and jadi as anak angkat
kat sini lah dari kecik sampai besar clark kent discover dia lain dr yg lain
bila abis kolej jer dia decide untuk wat kerja jauh dr tpt tinggal dia
bertukar2 keje sampai la keje kat satu tpt ni org dok jumpa kapal besar
kebetulan kat situ gak Lois Lane kena buat liputan
start dari situ la Clark Kent discover pasal diri dia
and of course la penjahat tu berminat nak menawan bumi

 

kita mmg dah membesar dgn citer superman and boleh tau dah jalan citer dia
cuma x sure la kalo musuh dia ni lain dari musuh dlm movie sblm nih
yg lainnya of course la the hero..sekali dia buang janggut tu terus hensem yer
plot citer dia pun lain la dari sblm ni, plus zaman dah moden ni
org pun nak tgk gak how canggih can the movie be
citer ni agak lame gak dlm 2 hour ++ gitu
walopun leh agak ending mesti hero yg menang
aku enjoy sgt tgk movie nih! leh la dapat 4 bintang dari aku..
cheers!

Review World War Z



ahad lepas takde wat ape
so hubby ajak la tgk movie, dlm pkul 12tghari baru decide
kitorg mmg takde problem nak tgk movie last minute sbb summit usj kan ade
trust me, mmg tix sentiasa available most of the time
tak ramai org nak tgk kat sane tu..aku suke!
last time mase Fast furious, kitorg dah beli tix beaniplex dkt sunway
end up diorg suh refund sebab aircond hall rosak
what a shame lah mende tu jd dkt sunway pyramid and TGV
terus hubby check dekat summit dlm 2 hours before the showtime kot
mmg seat kosong byk lagi! lepas tu kwn kitorg mintak tolong booking kan
after 1/2 an hour camtu seat almost full lah
aku suspect org sunway tu sume pindah ke summit..huhu

ehh..kate nak review movie World War Z..dah nape citer pasal lain lak kan


citer pasal si hero (Brad Pitt) hidup happy dgn family dia
wife dgn anak perempuan 2 org..
one fine day, dia tgh buat routine harian
naik kereta 1 family nak pergi somewhere
suddenly stuck tgh bandar sbb jem gila
bila jem lame sgt dia pun curious sbb polis, dgn helikopter dok lalu lalag area situ
tetibe sume org lari ketakutan takde tujuan
bila tengok jer, org ramai tu sbnrnya kena kejar dgn zombie
kelam kabut la si brad pitt ni bawak family dia pergi dr situ
otw dia nak selamatkan diri tu, kwn dia dari UN called
mintak tolong untuk settle kes zombie nih

Brad Pitt ni penah keje as perisik tentera dgn UN sblm dia berenti focus pd family
so tak pelik lah kalo dia hebat nak melawan zombie2 tu kan
arrangementnya kawan dia akan pick family dia and bawak diorg kat tpt selamat
basically cerita ni pasal si brad pitt nak selamatkan family dia
and mencari jawapan ape pasal boleh jd zombie diorg semua nih

bagi aku citer ni takde beza dgn citer zombie lain
just hero dgn plot cerita yg lain jer
if korang selalu tgk citer pasal zombie ni leh agak la ape ending dia kan
but still i'm enjoying the movie..dapat la 3 bintang dari aku..
not bad untuk layan pada hujung minggu..
cheers!

Penat

last week kan aku g singapore masa isnin petang tu
last2 mmg turn out jadi business trip la
boss hubby pun approved plus ade family matters nak disettle kan
tu pun kelmarin aku dgn seekor burung menyampai kan kat aku
ade yg mengata bila tengok aku post pic ke main banyak
aku berjoli katenyaa..wth?!!
xkan la aku nak cerita a-z trip aku tu dkt fb or ig kan?
perlu ke diorg tu tau? kan kate aku berlagak pulak
motip aku post pun just nak jd reference sape2 kalo nak g sane
terus perasaan benci pade opis aku tu lagi menebal ok!
sudahhh!! makan hati jap aku dgr citer pasal tu..

meh sambung citer lain!
aku pg singapore tu isnin balik hari rabu tgh malam
sampai rabu tgh malam buta tu
bukak bilik belakang..aiyoo..gegirl baru lepas beranak
berdarah2 lagi satu bilik..aku pun mop lah satu bilik tu
since hubby pun keje esok aku tolong jer lah
malam tu aku kira ade 5 ekor
esok paginyaa aku cek ade 6 pulak
seekor to kecik jer..tapi lusa dia x survive
aku suspect dia x dpt susu kot
sbb mcm terjauh dari tpt siblings dia berkumpul

khamis hubby aku keje..khamis tu pulak
aku teman adik bujang aku nan satu tu settle beli kereta dia
if ikut gaji more than mampu la..tp sbb terlalu muda
aku kena la jd guarantor..momantai lah
settle pasal keter tghari..balik jap terus kuar balik
hantar keter adik aku polish pulak
kusss semangat lame gila tunggu
ade la dkt 3 jam..pastu hubby pun join plak cuci kereta
sampai terlelap aku tunggu
mlm tu gak mak aku sampai pkul 12 mlm naik bas
so nanti blk kpg just balik dgn adik aku tu jer


jumaat plak laki aku fefeeling bawak keter adik aku
best jugak keter dia sebenarnya
kitorg berkira2 gak nak tukar keter tp tengok la camane
yg sekarang pun baru lg kot..
since sabtu tu adik ipar aku nak engage
tolong pulak belah PIL
x tolong ape sangat pun sikit2 jer
tp since penat g singapore tak abis
lepas abis event engage tu balik jap tunggu parent aku nak balik
terlelap la jugak..malam tu pun x g memane
ahad pun still penat tapi boring jugak dok umah
dgn panas nya lagi kan
kuar2 jer rase mcm berkabus tp jerebu teruk
gelap jer area USJ ni..


ade jer lagi few akiviti pas tgk wayang tu
tapi sebab penat aku pun penat nak citer
jap lagi nak kena kemas umah segala
aiyoo..penat wehhh!

Costing London & Paris

aku bagitau pasal costing dulu yer
ni pun leh jadi aku punya guidelines in future
and leh compare dulu dgn sekarang punya belanja utk trip camni
semua kawan aku yg dengar kate murah
tapi x sure la diorg sanggup tak bersederhana macam kitorg

semua ni yg paling murah dah lepas survey sane sini even last minutes gak

Costing :

1. Flight ticket (MAS) 21st Dec until 31st Dec - KUL-LON & CDG (Charles De Gaulle) - KUL : RM 2,600/person
2. Apartment booking at Airbnb : 7 malam in London (RM 1,184.00) & 3 malam in Paris (RM 580)
3. Makan : untuk 9 hari RM 630
4. Transportation : RM 600 (termasuk train and cabs especially yg kena charge sampai dekat RM 300 nak g Disneyland Paris)
5. HOHO bus Paris sahaja : RM 104/seorg
6. Bus London to Paris: RM 120/seorg
7. Tix Disneyland Paris : RM 300/seorg

Budget ni mungkin terlebih or terkurang la kot
sebab aku pun ingat2 lupa..but at least leh dapat rough idea berapa hengget nak spend
Insya Allah kalau ade budget lebih aku nak ke London and Paris lagi
tapi mase tu aku nak tour europe la
kalo ade rezeki leh la bawak parents aku sekali
at least diorg ade experience tengok tempat org
even hari tu pergi Jakarta Bandung pun bapak aku very the cerewets bab makan
maybe situ sbb kotor and comot skit
if belah sane makan arab jer kan
Ya Allah murahkan la rezeki aku..aminnnn..

Last Day Paris ~ Charles De Gaulle Airport

entry ni macam xde ape sangat
cuma day nak balik kl tu ade kejadian
sadis la jugak utk kami suami isteri
x silap flight kitorg dalam 12 or 1 pm camtu kot
since takut macam2 jadi mase tu
aku pun gerak pagi jugak dlm pukul 7 or 8 kot
untuk teksi, kitorg dah siap2 amik no taxi driver mase awal2 sampai Paris tuh
ye la if in case ko x dapat contact mane2 taxi
at least ade back up kan..dgn org paris lak x semua reti speaking
dibuatnya x jumpe x pasal2 kena tinggal situ..haha
since sampai sane awal, opkos la kena q untuk check in
then buat Vat refund pulak kan
aku tak berapa igt buat yg mane dulu..
rasa cam vat kot..

mase queue untuk vat tu agak panjang
agak nasib baik kitorg sampai airport awal
uols pun kena sampai airport awal yer
walopun flight lambat lagi
nak claim ni kena queue 2 kali
satu kena mintak chop mcm validate claim form la
dah queue situ kena amik queue no utk refund pulak
imagine la berapa lame yer..
tapi mase aku buat tu, kitorg claim duit RM terus sebab yg jage turn no
tu mention kalo untuk euro queue dia panjang gila

dah settle vat terus g kaunter check in luggage
since kitorg naik flight MAS mmg luggage allocation dapat sorg 25kg
and mase datang kitorg ade 1 luggage jer then nak balik KL
jadi 3 luggage.timbang punya timbang
amik ko terlebih dlm 20kg ++
malam sblm nak g airport ni aku dah goggle siap2 nak tambah kg camane
tapi x berapa clear, so assume leh beli dekat airport nanti
ni sume aku nak salahkan website MAS yg tak berapa nak clear tu lah
situ tulis cume tambah dlm RM 100/kg
bila dekat airport dia kira jadi RM 4,000 ++ !
gila ke ape? buntang mata aku kat situ jap..leh beli tiket g london - paris balik okeh..
terus situ gak susun balik semua baju tetap tak lepas
then ade satu family india and malay yg concern kat situ
x semua malaysian yg kita jumpe kat oversea kekwat
yg india tu x dapat nak tolong since diorg pun bawak brg masuk flight gak
then malay family yg total 9 org ni suggest keluarkan semua brg shopping masuk shopping beg
jadi la 11 shopping beg semuanya
timbang balik baru lepas yer..
by the time sume tu settle mmg dah ngam2 nak masuk flight lak
berlapis2 dia punya security check
layan kan ajer..and jarak dari airport nak ke flight tu macam jauh jer aku rase

semua2 tu aku x sempat pun nak snap picture..
agak kelam kabut jugak la sbb first time bawak luggage besar2 gitu
plus dgn long tripnya..of course barang pun byk kan
even the family yg tolong aku
sampai kl lepas pas barang tu masing2 membawa haluan
still terhutang budi kat diorg tapi leh terlupa nak mintak contact no ke ape
moral of the story, beli la baggage extra kalo long trip gini
especially kalo niat di hati memang untuk shopping yer
sangat tak rugi dari kena charge beriban2 tuh..

nanti aku update kos dgn tips yg aku igt yer


Random Pic ~ Manila Boraccay

Sila layan Monday blues aku..
motip tak dok umah pun ade monday blues?haha
petang ni nak gerak ke singapore
x sure lagi either business or leisure trip
depends on boss hubby
haihhh..ade lagi 3 trip kot aku tak tulis lagi nih..