Pages

Dinner @ Laman Grill

Last weekend aku kne tinggal dgn hubby
Mmg every year opis aku organized treasure hunt dgn customer
and every year jugak aku n hubby dok join
but with my conditions and aku pun br naik cuti
mmg tak join lah kan
this year lain skit conceptnya
walk hunt dkt melaka then sambung game terus kat desaru nun
desaru mmg sedari kecik aku dok selalu pg
mmg lebih kurang dgn pd jer kot

since kena tinggal mmg ajak parents aku dtg teman
tp if not aku kne stay umah mentua la
nasib baik la last minutes parents aku jadi dtg
time hormon tak balance ni rase terharu jer nak teman aku..mwahhh mwahhh
tapi still dok bergaduh dgn bapak aku jer
tu mmg rutine lah sbb dari aku kecik mmg kitorg camtu..hihi
sampai friday tgh malam and hubby aku da tido
pastu esok subuh2 hubby aku dah gerak g event dia

so hari sabtu patutnya g wedding kawan aku
tp dok pk nak drive sendri g putrajaya which I is tak larat
so terus jer la pg ke tpt yg mak aku nak tuju
which is taman orkid yg dekat dgn masjid kl tuh
Pegi around pkul 2 camtu
tp cuaca is really nice sbb tak panas terik pun
since situ pun byk jer pokok2 kan
entrance pun free
mak aku nak cari orkid yg dia tak jumpe kat batu pahat
semput gak panjat bukit tu sikit tp byk jer bangku atas tu



Taman tu kecik jer pun
dalam 1 jam++ dah settle dah pusing sumer
Lepas settle beli orkid terus je balik umah
tu pun sangkut jem kat federal lame gak
sampai umah baring2 terlena jap
terus g mandi siap terus nak g dinner
aku mmg prefer mandi awal sbb ade experience paru2 berair
sbb dok selalu mandi hari dah gelap
plus awet muda katenye kauu

Nak citer pasal dinner tp melalut ke taman orkid kan..haha pkul 740 gerak dari usj terus ke seksyen 13
Kedai ni kat sebelah building kolej ptpl shah alam
Laman Grill ni owned by Chef Zubir yg kat master chef tuuu
Penah la makan dgn hubby tp mase lunch

mase sampai tu nampak kosomg jer dari jauh
bila dah dekat, belah dalam sume utk reservation
tgl belah luar tepi jer yg available
ok la tu kan..xyah nak tunggu table
bila suh order parents aku masing2 tatau
Huhu..so aku la yg tlg pilih utk parent aku
sib baik adik aku pandai pilih
dah settle order jer trus org ramai dtg
sib baik laa aku dtg awal
mungkin gak lepas gaji ke ape kan

tgu dlm setengah jam food pun sampai


Ni aku share ber3 dgn parents aku
katenya portion utk 2 org
tp mkn bertiga pun kenyang gak
name menu ni ade meat lovers camtu
daging dia mmg sedap cume kureng skit tang bbq sauce dia
rase mcm terlebih masam or manis gitu
stew dia mmg omg sedap sgt kot!
adik aku plak order lamb cutlet tp sempat nak snap gambo

Since perut ade space lagi
nak try dessert la pulak
memula mak aku kate takyah la ape la
if tanya adik aku mmg dia nak jer
order la warm choc cake dgn tiramisu
utk dessert ni tgu dlm 5-10mnts jer lepas order


Bila dah sampai laju jer memasing
sedap dessert dia tau
dgn presentation meletopp lagi
sape la yg tak tergoda..gitewww


Pic atas ni bukan makan mase dinner tp mase lunch dgn hubby previously
tp malas punya pasal aku upload jer kat sini
senang leh review pakai 1 entry jer
mmg presentation diorg meletoppp
food pun sedappp
Tang harga lak aku rase x mahal sgt la kalo nak makan sekali sekala
lebih kurang mcm chillis or tgif
ok sgt if nak celebrate something special ke ape kan

Payah nak mengarang dlm hp ni
kecik besar jer tgk sume mende
tp kalo x wat entry ni
sampai bersalin karang la x jd ape ye

1st day at work

Semalam kan macam susah jer nak tido
rase rimas pastu x selesa
in fact,dari awal pregnancy camtu
kalo aku senang tido tgh malam pulak terbangun
Dok tak selesa tetiba
Pulaknya nak kena bgn awal sbb start keje dah kan
Nampak jer mcm keje aku dok tido jer
tp sbenanrnya mcm tido2 ayam gak

hari ni start keje dah
agak blur..tapi sepagi jer dok clearkan email
sampai hang laptop aku dok update email
penuh gila sampai mailbox close
dulu dlm mase 2-3 hari jer dah keluar reminder
Tp hari ni suprisingly email aku sunyi sepi..hoho
bosses aku pun takde
dok ngelak jer jumpe big boss
so hari ni rilek2 ajer
bole tak hari2 nak camnih

After dah lame cuti
opkos la makcik bedah makcik peah sume dtg
dok tanya kabar dgn dok tgk perut
mostly cakap x nampak sgt
sbb ai pandai cover
hari ni pakai all black..haha
kaler baju memainkan peranan
cer tgk esok lusa
Mmg obvious la kegajahan aku

lunch pun light2 jer
x berani nak makan byk2
If kat rumah time camni
dah berapa kali makan kan
mana tak 7 kg lemaknya
tp hari ni br jer 3rd..
dgn x berapa nak masuk angin sgt

tp esok dan lusa xtau lagi la
Berdoa jer la aku menjadi lindungan kaabah..huhu

Lepas 4 bulan ++ lamenya..

pejam celik jer dah 4 bulan setengah aku cuti
toughest things ever to decide tp really worth it
especially my growing belly/pregnancy
byk yg aku figure out mase cuti tu
if aku nak dijadikan kambing hitam kat opis pun
it's ok..aku redha

after all aku dah tak berminat after 5 years
doing the same things again and again
aku akan tetap cari gak tpt untuk mintak transfer
walopun yg 1st attempt gagal..huuuuu
ade hikmah aku tak dpt situ..Allah je yg tau

this week rase macam kejap jer
maybe sebab raya and balik kampung semua
4 hari dok kampung.bestnyaaaa
macam2 makan..berat aku pun naik dgn jayanya
baru 14 minggu aku dah naik almost 8kgs!
aiyooo...dah terbyg nak diet gila mase pantang nanti
hopefully dipermudahkan

cuma aku risau kat opis nnt camane aku nih
mabuk ke tidak..hopefully aku leh cope dgn stress and pregnancy
start keje nanti
dgn muka mmg comot habis sbb jerawat tumbuh like everywhere
dengan aku sgt malas gila nak pakai make up
mmg pucat lesi jer muka
badan aku start gatal sane sini
mmg aku takleh nak stop menggaru jer
kadang2 tgk kulit dah merah terus lumur lotions satu badan
mmg kurang sikit gatal tu

hari ni gak nak hunting for maternity wear
baju aku mmg byk gila x muat
especially seluar sbb takleh nak butang pun
baju pun nak cari yg comfort sikit
since ade mase badan aku ni membahang mcm nak demam
pastu tetibe berpeluh mcm demam kebah
tapi kan maternity wear ni mahal ya ampun!!
sib baik mase trip london sempat gak beli sikit
since aku tatau berapa besar aku mengembang
so aku beli fews jer dekat H&M London

hari tu terjumpa yg cantik dgn comfort
tapi harganya RM 189 pastu discount 20% jer?
telan air liur aku kat situ
ni baru maternity wear yer
belom brg baby lagi..
korek tabung jer pasni..
pic perut ke muka ke mmg takde
dapat update blog ni pun keajaiban gak untuk diri aku


Promo Ephyra

hari tu sebelum raya aku memborong Ephyra
dekat HQ Wangsa Maju sana
sebabnya sebelum tu macam ade putus stock
latest pun aku dengar pasal putus stock jugak
mmg terhangat di pasaran sangat kan

sebab jauh pun ye yg aku dok borong jugak
takde la nak ulang alik sangat
nanti dengan terputus stocknya lagi
so ade dealer ephyra yg dah pakai packaging baru
yg ringan and nipis sikit tu
tapi aku punya box yg hard cover tu lagi
lagi pun dealer tu sume mmg borong jer terus habis jual
mmg la cepat sgt update packaging yg baru
aiyooo..sgt bisnes berjaya okeh

aku pulak melepek jer depan tv tak segigih itu
so during pregnancy ni aku x minum ephyra pun
dah byk sgt supplement kena amik
lagi pun ephyra/oceanlife mmg advise
kalo mase mengandung sila mintak advise doktor
kalo nak consume

jadinya, jerawat aku berebut2 nak keluar
it's normal during pregnancy
tp terase mcm sememeh sgt diri ini
tapi yg pasti aku nak consume balik ephyra lepas bersalin
sbb dah byk testimoni nya
bagus untuk mummy, baby and tolong untuk produce susu jugak

so Ephyra punya promo aku bagi free postage yer
nak cod pun boleh tapi tengok location dulu la
bezanya cod ni cepat la ko dapat
harga seperti di bawah


Beli : 1 - RM 190
           2 - RM 180
           3 dan ke atas - RM 175
Setiap 5 pembelian (harga 1 jadi RM 175) dapat free gift seperti di baw
ah :



email to : abfarha@gmail.com
sms: 013-7143341

Braces ~ after 5 months

dah lame tak update braces aku kan
during pregnant ni mencabar gak sebenarnya
if ade makanan terselit mmg gangguan
so kena berus gigi lepas makan nak elak rase2 minyak
or makanan ade kat tekak
dulunya berkobar nak amik pic gigi tiap bulan
since pregnant ni sedihhh!hahaha

opkos dah byk gerak gigi aku ni
disahkan lagi oleh dentist aku
cumanya gigi aku mcm x balance tengah2 tu
latest appointment dgn dentist dia tukar dgn dawai yg keras dari sebelum ni
and almost seminggu gak sakit

sorry pic bawah ni agak meng scary kan
tp ni untuk yg nak amik tau pasal braces jer yer
if xmo xyah tengok
nanti muntah darah

ni pic 4th May 2013

 

ni pic as of today, 11th October 2013
 

obvious sgt karatnya sbb aku dok suke minum coffee 
hari2 aku minum mase sebelum pregnant tu
tapi aku x smoking pun tau
coffee ajer

btw, adik aku kat kampung pun dah pasang jugak
since ramai jugak mencari pasal Klinik Azman Batu Pahat kat blog aku ni
memula klinik tu nak charge RM 4,800 tapi after tawar dapat la RM 4,500
adik aku lagi azab! braces dia kne pasang 3 tahun yer
buat xray kat Batu Pahat tak ingat ape kliniknya
tapi kena charge RM 160 camtu
kat kampung pun harga dia lagi mahal kan

nasihat aku yg mengidam nak pasang braces ni
sila teruskan niat korang especially if fund dah cukup
dari korang hari2 terkenang pasal braces

Elak Stretch Mark

sorry la yer asik pasal pregnancy ajer
pade yg belum berjaya aku doakan rezeki korang coming soon Insya Allah
jangan putus asa jer yer
nak wat camane kan
dah lame tak update blog
datang rajin aku terus nak tulis sume2 nih

lagi pun aku rajin berblog walking juga
especially dok cari pengalaman org lain yg pregnant
mende2 ni leh jadi moral support kat kita gak
takde la nak rase kita punya sickness paling teruk kan
ade org yg lagi teruk sampai keluar masuk sepital

tapi bukan tu yg aku nak citer
just nak share ape yg aku pakai untuk elak stretch mark
aku start sapu lotion nih dlm 2 bulan pregnancy camtu kot
better start awal kan
nanti if dah keluar segala peta2 tu
macam dah terlambat pula
tp tu pun x bermakna kita takkan terkena stretch mark tu yer
sambil sapu tu aku tawakkal ajer la
tu pun jap rajin jap malas
especially tangan aku kalo pegang mende2 lotion ni terus
nak berpeluh menjejeh-jejeh..i is stress ok!


ni yg awal2 aku pakai
mmg sgt moist and lotion dia agak thick
ade bau sikit tp xde la kuat sgt
memula aku pakai ok jer
tp lelame aku terganggu dgn bau dia
walopun balance byk lagi tapi aku stop pakai jap
tunggu la hidung aku dah aku sikit baru aku sambung
yg ni dapat free dekat klinik..heeee

 sekarang aku dok pulun yg ni jer lah
dia x pekat sgt tp mmg still moisturize our skin
katenye lotion mahal kan
walopun mahal tapi aku dapat lotion ni adelah free jugak kat klinik
mmg even before pregnant adelah rutin 
aku mintak klinik sebelah opis bagi lotion nih
mmg xde bau langsung so aku suke jer nak tonyoh satu badan

sekarang ni dah start rase kulit gatal2
especially dekat breast dengan perut
tp yg kronik dekat breast lah
naik melecet aku garu kau..
macam nak mandi lotion dah aku rase
tetap begitu gak gatalnye
org kate lotion2 nih 
elok sapu kat perut, breast, pehat dgn punggung sume tu
sbb situ la tempat membiaknya strect mark nanti
tp utk aku yg malas ni, sapu je la kat perut dulu yer
kalo aku rajin baru la bubuh satu badan
tak dapat la nak imagine mase dah kerja nanti
sempat ke nak menyapu satu badan yer..



Susu ibu mengandung

awal aku tau pregnant is last week of puasa
mase tu takde pk diet dah
makan je la puas2..kang dah tak lalu nt sume mende tk kena
memang mase 1st trimester akan ade phase
aku tak lalu makan
tekak aku kelat pahit pastu bau makanan sume
mcm x best
tapi if dah lapar aku makan laju2
pastu terus buang sbb bau sisa makan lagi busuk
tapi yg aku tak tinggal is buah
and aku xde masalah sembelit so far..Alhamdulillah

sekarang berat aku dah naik 5kg! nangesss!!!
lemak sane dan sini pakej perut ke depan
kalo tak pregnant aku diet sungguh2 ok
takpe la dik..mummy redha
sekarang pun aku takleh makan byk dlm satu masa
lepas tu rase perut sebu sgt
terus loya macam nak terkeluar semua mende
which aku selalu rase malam sebelum tido

dah rase camtu siap pakej sakit pinggang
which yg ni almost everyday aku rase
especially mase nak tido
and tido aku pun macam tak selesa
ade mase terus terlena
tp yg pasti tgh malam terbangun
either sebab sakit pinggang or nak terkencing

kalo dulu sebelum pregnant
bergelen2 air mineral aku minum
sekarang tidak lagi..huhu
pandang air tu kosong jer mcm x lalu
dengan nak kne makan ubat macam2 kan


mase awal pregnant aku dok minum fresh milk
tapi lelame rase mcm tak sedap
dah berapa bulan tak minum
baru la ade kesedaran last week nak minum susu balik
since dah test few susu ibu mengandung
hanya satu yg aku rase sedap menjilat jari
siap dah habis macam nak bancuh lagi
dapppp!!!aku minum mamil mama flavor fine cocoa
sangat recommended utk yg tak kuat manis macam aku
minum susu awal2 sgt penting 
kang nanti hujung2 dok sakit gigi la
ade gak yg kena simpul biawak..
xtau lak ape tu tp mungkin la cramp kot yer?

Dah lepas 1st trimester..!

Alhamdulillah..
after few times bleeding
pastu sambung mc bedrest until today
baby doing fine in my tummy
sekarang aku dah masuk 13 minggu
bersyukur sgt2 doa aku bulan ramadhan termakbul
and rezeki anak gak hubby aku promoted to manager..Insya Allah
tunggu nak g interview jer
mmg la tu rezeki anak sbb ade lg sorg dekat dpt promotions gak
tp dah wat accessment paper tetibe big bos panggil kate tak jadi
gila sentap kena buat camtu kan..

ape pun aku dgn baby berdoa yg baik2 ajer
ape yg jadi pun aku bersyukur dgn rezeki yg dah ade sekarang
cukup makan pakai rumah selesa
ade duit lebih kita g jenjalan yer..
talking bout jenjalan
since aku fragile lagi mase 1st trimester
2 trip aku let go
satu g medan dgn pergi Ho Chi Min
takde rezeki nak ke sane
takpe la..ade mase nanti kite pergi bertiga Insya Allah

even dah masuk fasa 2nd trimester ni
aku still lembik tak berdaya walopun
cukup tido makan setiap hari
lembik yg macam ko membanting tulang di siang hari
padehal aku membongkang depan tv
siap pakej tido petang dgn lunch yg mak mertua aku hantar
aku still rase loya2 gak dgn pening2
so far muntah yg betul2 keluar isi baru je sekali
tp bila loya tak keluar ape ni
ko terus rase nak mengasingkan diri dari semua org
hidup serba tak kena giteww
apetah lagi hadap blog aku yg bersawang ini
hari tu kemain berkobar2 nak berblog kann
tup2 tak mampu nak melawan hormon uols!

ok lah..jom kita intai baby dlm perut aku nih


ni mase 10 weeks
mase ni Dr. Idris x sihat
so anak dia Dr. Ida tu yg cek aku
aku ade terbace org kate Dr. Ida tu mulut xde insurans
ala2 sarcastic macam tuh
tp mase aku dgn dia ok jer..
mase ni kecik jer yer

lepas 3 minggu kemudian..


ni adelah 13 weeks punya USG which aku buat kelmarin
kalo tgk dekat screen, hidung dah mancung sikit
tangan kaki sume dah nampak
jantung nampak berdegup tp aku x pernah dgr lagi
tulang belakang dia pun dah nampak
boy ke girl tak kisah
janji anak aku sihat, sempurna sifat dan akhlaknya

kat sini ala2 kabur sikit bentuknya
mase scan pun anak aku dok senyap jer
tgh sedap tido agaknya
sbb before tu aku dok heavy breakfirst
since nak kne tunggu Dr Idris handle urgent case dia almost 2hours
satu la kalo jumpe Gynae
if dia xde case mcm biasa dlm setengah jam settle
kalo case camni mau kena tgu 2 jam
pernah jugak kne dtg balik mase petang
tapi takpe, Dr Idris sgt baik and aku rela tunggu

Bertabahla..

Cuti unpaid leave aku officially abis mase merdeka hari tu
Tp sbb pregnancy maka aku dimc kan sapai la 18hb sept
which is esok..huhu
tapi aku dgn hubby plan aku mc until 12 weeks of pregnancy
even xde bleeding lagi tp aku kena la jage2
anything can happen
kitorg even let go trip g medan last weekend
tp ganti balik kampung aku

balik kampung mmg few makcik aku advise cuti
sampai 16 weeks..sbb makcik aku pun
leh gugur lagi even dah 12 weeks dulu
huhu..risau jugak..
nanti ku pikir balik

Hari ni masuk 10 minggu dah
bersyukur gak aku amik cuti dgn mc
pregnancy ni bukan senang yer
datang mase ko loya
peningnya dengan perut pedih lagi
mmg rase macam hidup dlm dunia sendiri
Tp aku selalu muntah angin jer
If rase nk keluar pun aku tahan
blm lagi muntah keluar ape
sbb nnt bdn lagi sakit

aku pun kena make sure perut jgn kosong
if dah loya tu bancuh milo dgn cecah biskut jer
Mmg rase lain sgt sbb badan x selesa
tetiba aku jadi anti sosial..huhu
Tersangat la malas nak melawa ke ape
dah pening2 camtu dah nape lak gigih melawa kan
badan aku pun selslu je seram sejuk
takpe la dik
mummy bertabah je la

Since 2 kali misscarriage
mmg dari awal pregnancy trrus follow up
dengan specialist which is dr idris ahmad
mmg very well experience lah
Aku sukaaa..sib baik covered by company
mase bleeding mmg seminggu sekali jumpa doktor
now dah ok sikit jadi 2 minggu sekali
dgn dr idris every time scan dia terus print
seronok jer tgk baby with the heartbeat

tahap malas mmg kronik
terase mcm looser sbb x mampu wat ape
sib baik hubby ku rajin sikit lately


Ni mase 4th weeks ++ nampak sac jer


Ni dah 6th weeks if perati betul nampak la isi nya
kecik jer tapi dah leh nampak heartbeat
tompok putih tu sbb terkena air


Yg ni last 2 weeks which is 8th weeks
baby dah membesar belah bawah kepala hujung atas punggung

Bersyukur tapi kadang2 merungut gak sampai bila nak rase camni
Makan pun x selera
kalo masak terover ingredients pun aku x berapa lalu
kadang2 xtau nak makan ape
huhu..hopefully lepas 2nd trimester ok dah
honestly susah aku nak keje if mood cam gini
Nak update blog pun xde mood tau

Tips kesuburan

Since aku berjaya pregnant
and this time pregnancy development
ade improvement compared pregnancy sebelum ni
aku nak share ape yg aku consume
mane la tau ade org pun berjaya gak kan
since aku dgn unpaid leave and duit tabung nan surut
aku x amik la supplement2 mahal
sumenya yg bajet ajer yer..

tips ni pun aku dpt dari doktor hamid arshat
If follow fb dia mmg byk tips dia share
kat bawah ni kes misscarriage berulang 5 kali
and kes cmv same cam aku except virus toxo tu
x sure la kes aku sbb cmv ke tak
tapi why not we try kan?


Aku makan habbatussauda 2 or 3 bln before get pregnant
once pregnant aku stop sbb dia bersifat panas
tapi kalo korang tanya mane2 patient dia
mmg akan diadvise amik habbatussauda untuk kesuburan
selain kesuburan mmg byk khasiat lain
Pastu folic asid pun kena amik gak
yg ni sume pun tau kan
Aku amik sekali dgn vitamin E
just ikut jer as doktor hamid advise mcm kat fb tu
Since xde rezeki nak jumpa dia kan

before aku cuti ade la mak2 kat opis advise
amik mane drinks yg ade kacip fatimah
aku just beli pearl cafe jer and minum hari2
bila google ade yg kate wife dia rajin minum
sumber kacip fatimah and dpt baby kembar 3
Tapi mmg dia ade family history kembar
tp since coffee tu sedap cicah dgn biskut
aku ok jer nak telan hari2

On top of that aku amik jugak pati delima gulsan
since dia ade function kesuburan dgn kuatkan rahim
ni je la aku consume selama 2 bulan camtu before get pregnant
after pregnant pun mmg bagus amik pati delima
sbb membantu tumbesaran baby gak
Lagi satu doktor hamid mmg selalu advise utk diet
yg ni mmg org tak advise aku pun
tp kesedaran sendiri..huhu

Lain org lain rezekinya
tapi x salah kita nak cuba
cuma untuk kes misscarriage berulang
mungkin kita kne prepare body dgn mende2 berkhasiat
so baby dalam perut Insya Allah membesar dgn sempurna
lagi satu bulan puasa mmg x berenti berdoa untuk rezeki anak
berkat bulan ramadhan kot kan
yg penting jangan berhenti berdoa je la
walo ape cara yg kita cuba pun


fuhhh..fuhhhh..fuhhhhh~~

ya ampun..xtau la nape dgn aku lately
malas ya amat nak update blog
byk jer mende nak update
tp ade jer bisikan cakap nanti nanti
sudahnya almost 3 minggu tak berupdate ape sgt
internet pun kekadang ok kadang tak
mmg saje nak bagi blog aku bersawang

3 minggu tu aku tak kemane pun
just dok umah
melayan perasaan dengan tak berape nak sihatnya
plus unpaid leave aku officially habis semalam
wow! cepatnya masa berlalu
tapi tapi tapi!!!
aku dapat mc untuil khamis nih
yg tu separate entry la yer
this week i am feeling better

honestly bila duduk umah
and u do nothing
sangat la bosan yer
lain jer dengan conditions sebelum raya tu
rajin jer aku update blog
rase macam lega sebab ape ko pikir and tersimpan
terluah kat blog nih
pastu terasa masa yg ko ade tu amat berguna
no wonder yer ramai berblog

bila tak wat pape ni rase down jer
pastu bila family aku datang last weekend rase cam best jer
since aku pun xleh nak balik kampung lagi
terubat rindu dgn family
pastu bila diorg balik semalam rase sunyi terus umah
huhu..sgt tak suke rase camtu ok
tu la susah bila family jejauh ni
telehpone jer pengubat rindu
tp kalo telephone macam tak feel sgt sbb tak dpt tgk muka
huhu..ape jer aku melalut ni yer
sat lagi aku update entry lain yer
hopefully la berguna


Harapan

Kalo ade yg rajin bace previous entry
aku kan unpaid leave
tujuan utama unpaid leave pun sbb nak conceive
since aku dah 2 kali misscarriage
aku try la dgn cara bertenang duduk rumah
bulan puasa tak berhenti berdoa
even until today

Before balik kampung mase sabtu pagi
aku dah gatal wat upt
yg upt 30 sen beli kat bali tan tunjuk a0e
try yg guardian punya ade faint line
mmg kabur gila tp mase tu
ade lg 3 hari nak period

tp kalo bace review ade yg experience chemical pregnancy
so aku tak berharap
cuma percaya kalo yg atas kate jadi maka jadi lah ia
since aku bukan penyabar orgnya
duk suh lagi beli brand for sure
katenye due lg 5 hari pun leh detect
Xde maknanyaaa

Line ade kuar tapi kembang lebar
kalo tengok macam bagi harapan palsu jer

Ni masa hari sabtu


Tak puas hati aku try lagi yg guardian tu hari isnin lak
at least nampak la line cuma lambat ier kuar
Which hari due
dok sbb naik letih dok try
aku malas nak try hr esoknya
Nak try hari rabu lak
which is masa raya 



Atas yg ade 3 upt ni
aku try sabtu petang
ahad pagi
dengan hari isnin


So mase hari raya tu awal pagi terus try
mmg terang n clear cuba line dia x betul2 kuar
actually ade try lg
mase hr jumaat raya tu kot
mmg terang gila dah
Siapa x happy kan
mmg harapan nak pregnant and nak baby survive sampai lahir
kat dalam perut

hari ahad aku balik kl
almost 4 jam gak la sbb jam sane sini
pastu ikut lekas then sesat kat kampung mane tah kat bangi
sampai rumah jap
pastu g umah mentua kat hujung jalan jer

then malam tu g tgk wayang kat summit usj citer smurf 2
before masuk aku g toilet xmo nk k3ncing
tgh2 tgk citer kan
pastu aku notice ade brownish spot la pulakk
mmg dah rase mcm againnn?!
Tp still sambung tgk movie

abis tgk movie aku cek
still ade lg tp bukan fresh blood
pastu mase tu ade rase x selesa kat rahim aku
mcm kembang2 mase period
terus g klinik kat usj 4
nak amik referal letter

memula nak g sjmc tp since gynae yg dr kiren
aku dah kate tau2 pregnant aku mmg
kne special care g la kat pantai kl
masuk emerg3ncy room
aku bg dr idris ahmad as referral doctor aku
tp tak pick up sbb dah pukul 1-2am kot mase tu
then refer gynae lain
diorg advised for proluton injection
pastu makan duphaston 2 kali sehari

esoknya mmg aku kne jumpa gynae gak
bila lalu depan klinik dr idris dia tutup lak sampai 13hb
mase aku dtg tu 12hb
g jumpe dgn dr kiren balik
bila masuk jer
dia terus wat tvs scan
mase tu spotting jap ade jap tak
Perut pun cam x selesa
bila scan dah nampak sac
which is improvement utk aku punya pregnancy
sblm ni 5 minggu++ mmg x nampak lagi
ni baru 4 minggu 6 hari nmpk clear
Means that hcg aku dah lebih dr 1500

mase scan tu nampak la
ade ketul2 darah keliling sac tu
same mcm 2nd pregnancy
plus sac aku patutnya lagi besar
so dr kiren advise aku
amik duphaston 4 kali sehari
injection proluton seminggu sekali
then isnin ni injection lagi
pastu lagi 2 minggu scan balik

until sekarang pun spotting tu still on off
selalunya bila malam jer mesti ade
but the good thing is x byk n bukan fresh blood
mcm sblm ni
harapan aku mcm belah bagi
nak mengharap nnt frust pulak
tp if give up its not good for the baby
mampu berdoa jer for now
and dear reader,doakan baby aku di pelihara dalam rahim
sampai cukup mase 9 bulan dgn keadaan sihat n sempurna

untuk hilangkan gundah gulana aku ni
aku wat appointment gak dgn dr idris ahmad
which is esok
as  doctor yg very well experienced
aku nk gak dgr advised dia camane
for now aku mampu terbaring
and x kuar g memane pun even nak tapau makan
Turun naik tangga pun aku kurangkan jer
mmg if bedrest ko totally takleh wat ape
walopun basuh pinggan or iron baju sekali pun
tp ade gak yg terpaksa aku buat
nak harap sape lagi kan

ni pun panggil hourly maid nak kemas rumah
rumah sgt horror time2 raya ni
tp mood raya aku dah hilang
n xleh nak raya pun
perut aku pun kdg2 x selesa mcm memulas2 jer
masih dengan harapan everything gonna be ok

Tragedi raya

Agak berat nak tulis entry ni
Something happened yg spoiled aku punya raya
however raya aku still meriah kat kampung
aku balik kqmpung hari sabtu s3b3lum raya tu
week before aku suh hubby tanya opismate
baju raya sempat x siap sblm balik kampung
Confident kate boleh
then aku biar jer la

Sebelum balik kampung kawan aku tu kate
nanti hantar ke bp hari isnin sbb dia balik jb
okes..lagi bagus
aku suke jer
ahad aku tanya esok nak sampai pkul brape
katenye lepas sahur gerak
Bila hari isnin aku tanya
belum gerak lagi  sbb sibuk kemas rumah
so hari selasa la pulak katenye
rabu nak raya nih
tetiba hari s3lasa petang gtau
tailor dia sub tu x jahit ape pun baju aku

tak ke ko rase nak meroyan kat situ
sblm tu kat fb dgn whatsapp
mmg ade 2 org kawan aku hangin dgn dia
rosak jahanam jahit tak cantik
pastu sorg terkecik sorg terb3sar

sib baik la aku ade hantar baju kat tailor bp
Kaler lari sikit tp base purple gak la
nak mintak maap punya pasal
kawan aku ganti dgn 1 baju
xde pulak pic nya

xtau pa ape jd baju raya aku yg patutnya
same dgn mak n adik aku
hurmm..ni baru 1 tragedi
layan la pic raya aku ni yer


 Kat laman umah aku


Kampung belah bapak


Rumah nenek belah mak
yg comel tu nenek aku la
yg bela aku dari lepas pantang


Rumah mak long aku
adik beradik mak
kan lari tajuk sikit baju aku tuh
Last minit gtau
pastu celah mane nak cari baju kat bp tu
sume sendu yer..

selamat hari raya maaf zahir batin
untuk semua reader yer..

Tiramisu sekelip mata

hari tu mase parents aku datang
dok bawak mak aku g bake with yen
tengah belek2 barang tu terjumpa lak lady finger
dah lame aku usha
tapi kalo aku buat pastu just aku dgn hubby jer yg ade
memang leh berkulat la dalam fridge kot

 
so aku pun amik je la
sambil dalam tu google2 ape lagi nak kena beli
mostly mmg dah ade kat umah
aku mmg suke standby barang2 kuih ni
nt teringin leh terus buat jer
takde la keluar semata2 nak beli 1 barang kan
sumpah senang buat ni
takyah bakar pun tau
if on the way balik keje
leh singgah kedai beli sume bahan
sempat sangat nak wat buka petang nanti



Bahan-bahan :

Biskut ladyfinger (biskut ni memang dah manis tau)
1 1/2 cawan whipping cream (aku guna 1 cawan jer aka 250ml)
3/4 cawan gula halus (better kurangkan sbb hari tu aku ikut sukatan yg ni jadi manis over.1/2 cawan ok kot tapi if mmg suke manis ok jer)
1 sudu kecil esen vanilla
250gm cream cheese
1 sudu kecik nescafe (dibancuh dgn air)
serbuk koko/milo

Cara :
1. masukkan whipping cream, gula, esen vanilla dgn cream cheese. pukul sampai sebati/kembang.dlm 5 minit ke atas dgn kelajuan sederhana. if guna gula pasir pukul la sampai gula hancur yer
2. Rendam biskut dalam air nescafe. biskut ni cepat lembik. celup jer 1 saat pun dah cukup
3. Lepas celup tu terus jer susun dalam bekas yg korang nak letak untuk tiramisu ni.
4. aku buat 2 layer. each layer tu bagus susun rapat biskut ladyfinger tu pastu tuang cream cheese tadi separuh then layer dgn biskut lady finger pastu tuang cream cheese bagi habis
5. dah siap tuang semua, amik milo or koko letak dlm tapis or tabur camtu jer boleh. ikut suke
pastu simpan dalam fridge..tadaaaa..buka nanti makan sejuk2 sedap weh

aku buat kan termanis
mane la nak tau sukatan gula tu camane
1st time buat ni tau
tapi laju jer bapak aku makan
tertelan2 air liur aku wat entry nih


Nak jual Longchamp

sebelum aku g Sunway Pyramid
just nak update handbeg Longchamp yg available yer
tapi kan if sape nak beli hari ni jer aku ade
next week balik bp seminggu

New Longchamp


31cmx30cmx19cm Long Handle
RM 320.00
25cmx25cmx14cm  Short Handle
RM 400.00



 

25cmx25cmx14cm Long Handle
(ade print out mcm kaler merah tu gak)
RM 420.00

Pre Loved Longchamp

 
 17" x 14" x 9" Short Handle
RM 180.00
yg hitam atas ni same besar dgn beg paling besar kaler merah dalam pic bawah
bawah ni contoh jer tau..bukan stock aku
sangat sesuai utk travel
tapi aku guna few time jer sbb aku jenis travel kena bawak brg byk
hair dryer, toiletries dgn mekap segala
pastu leh lipat kecik yer
senang if nak wat additional travel beg
especially g tempat shopping yg beg travel leh beranak pinak tu


Unpaid leave 2 bulan

kejap jer nak raya dah
excited tu ade
tp baju raya blm dapat
kasut raya pun belum beli
esok nak balik kampung aku dah ni

mgu ni rase cam blues jer
especially mase 31st July
aku melepek dpn tv dari pagi sampai ptg
sampai naik pening kepala
tetibe macam rase kejap nya dah 2 bulan
terus down takmo buat pape
tinggal lagi sebulan cuti aku nak abis
rase nak guling2 kat lantai nak sambung cuti
hahaha

so far aku enjoy jer
yg penting cari something yg nak dibuat
and of course free
byk mende aku buat time cuti
especially blogging
seronok jadik makcik mari bercerita
tu yg aku rase kejap jer mase berlalu
duit tabung pun surut
tp tetap tak sedar diri..huh


bangun pagi jer terus siap2
pic atas ni aku pakai samsung smart pc aku la
tu pasal panjang melebar jer
ingatkan nak jumpe dentist hari utk braces
tup tup kne g esok gak, doc braces takde
makanya aku nak g Sunway Pyramid je la
mission lone ranger carik kasut raya
hopefully tak batak sgt la
sume mende aku nak beli kan

siang and hari ni jer masa aku ade
malam sibuk berbuka pastu terawikh
abis terawikh mmg kedai dah tutup lak kan
mintak2 size pun ade
kaki aku dah la cinderella kan



Review : Red 2

selalu movie ape je kuar
laju jer aku dgn hubby g tgk
tapi bulan puasa ni slow la sikit
especially dah berapa weekend sibuk dgn hall family
citer ni pun actually next week dah nak abis
aku pun cepat2 jer ajak hubby
baru jer tgk semalam pkul 11++ malam yer
still half hall jugak yg g tgk

before start, aku rase lifestyle aku ni
dok pengaruh jugak tahap bosan tak bosan movies tu
dulu if asal cartoon jer
aku rase best sgt, tak kira la ape jenis pun
sekarang tetibe macam kedip2 pastu ngantuk jap
tapi bila tengok movies action camni
2jam lebih pun takde hal la
kesimpulannya, hati senang tak boleh tengok citer yg rileks sgt
rileks2 ni sesuai mase ko dok stress
hahaha..boleh gitu?

 

awesome gila citer nihhh!!
walopun aku ketinggalan keretapi
tengok mase dah hujung2
walopun hero sume dah tua
tapi aku mmg kagum gila la
plus citer ni memang lawak gila
aku kne cari citer Red sebab yg tu tak tengok pun

citer pasal Franks Moses (Bruce Willis) & Marvin Boggs (John Malcovich)
dulu keje dekat CIA or something perisik kerajaan la camtu
at this age diorg nak pencen
bila pencen Franks ade gilfriend named Sarah (Mary Louise Parker)
satu hari tengah shopping barang rumah
Marvin punya kereta kena bomb
Franks dgn sarah pun ade situ
mase tengah kebumi Franks bajet Marvin tak mati lagi
dia g amik jarum pin g cucuk kat tangan Marvin..bolehh?

lepas habis kebumi, tetibe ade org approach Franks
dengan muka serius terus bawak dia pegi somewhere
same time, di suruhnya Sarah pergi balik cari tempat perlindungan
rupanya Franks di bawak untuk soal siasat
tengah soal siasat ade pulak kes tembak menembak kat situ
orang lain pun duk buru si Franks ni
habis sume mati kena tembak
tapi berjaya ke Franks selamatkan diri?
at the same time, kawan dia Victoria (Helen Mirren) dgn Han (Lee Byung Han)
dok dapat upah nak tangak/bunuh si Franks ni

sangat recommend la citer ni
walopun dah hujung2 tanduk kan
ade satu scene kan perempuan named Victoria, pic yg kat tengah poster tu
tengah tembak while Han tengah driving
memang nampak stylo at her age
omaigaddd..aku bagi 4.5 bintang ok!

Jakarta Bandung ~ part 4

letih kau nak perabih citer jakarta bandung
tapi tak abiskan nnt tergantng plak
still kat bandung lagi
tapi the next day tu kitorg split 2 team
hahaha..dah mcm ape jer siap ade team
parents aku dgn family abg aku g Pasar Baru
aku , hubby dgn adik2 pegi Trans Studio
pagi2 tu suh supir drop kitorg dulu la
sbb lalu TSM dulu kan

harga per entry tak silap RM 150
huuu..ni pun aku tgk balik ke website dia
mahal gilaaa
nak bayar duit aircond gamaknya sbb indoor kan




kitorg pusing2 mall tu dulu
and then decide nak makan sblm masuk Trans Studio
confirm harga makan dalam tu lagi mahal kan
layan lagi Es Teler
murah sikit compared kedai2 lain
yg kitorg dah survey dlm tu
and confirm la food dia sedap






taubat nasuha naik Yamaha punya ride ni yer
tapi once in lifetime korang try lah
dah bayar mahal pun



nak masuk tu dia akan cek beg ko sume
if ade makanan walopun biskut aje
dia suh tinggal kan
so dia akan bg mcm cash card atas ni
if tak silap ade berape hinggit tah dlm tu
cukup untuk mineral sebotol kecik ke ape
tak ingat lak aku
so if nak beli ape kena la topup yer




 




name jer racing
tapi slow jek
boleh la nak feeling kann

















rambut aku serabai dek kerana naik ride yg ade splash
sib baik tak teruk sgt basahnya
tp cepat jer kering
dlm tu beraircond kan








sekejap jer dalam tu
tau2 dah siap naik segala mak nenek ride
ngeri pun ngeri la
taknak membazir punya pasal
masing2 jerit tak hingat dunia nih



again amik gambo dekat eiffel tapi kat Bandung
ni signed aku nak pg Europe lagi ke ape yer..hihi
duit pun xdo ade hati kan
bagi aku kalo ko nak value for money takyah g la
sikit jer game dia
and mostly ala2 fun fair
jauh dari api la nak compare yg USS tu
aku rase dlm 3 jam ++ dah settle sume kot
tapi if nak kenangan u should try at least once
nanti org tanye ko dah penah pg
ade la mende nak citer kan

settle sume terus turun
and just nice supir and family yg lain dah tunggu depan pintu TSM
kitorg terus jer hala balik tak g mane dah
balik mandi2 siap sume
turun area Jalan Braga tu
ade VIP datang la kot
macam2 ade kat situ
makan pun warong2 kat situ jer
bole la nak alas perut kan
takkan nak makan mahal jer kat sane